Greva la metrou a fost mutată miercuri. UPDATE. Primarul Firea cere soluții de urgență!

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
18/11/2018, 15:55
Greva la metrou a fost mutată miercuri. UPDATE. Primarul Firea cere soluții de urgență!
Greva la metrou a fost mutată miercuri. Anunt oficial Metrorex: „E pe o perioadă nedeterminată”

noGreva la metrou a fost mutată miercuri, 21 noiembrie, potrivit ultimului anunț transmis de USLM. După ce negocierile au eșuat, iar angajații Metrorex sunt tot mai departe de a beneficia de o majorare de 42% a salariilor, Ministerul Transporturilor le-a oferit acestora o majorare de 18%, dar sindicaliștii au refuzat și au amenințat că vor instala o grevă generală la metrou.


UPDATE. duminică 19 noiembrie. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat duminică ministerului Transporturilor să găsească soluţii urgente pentru a anula greva angajaților Metrorex.

Primarul Gabriela Firea cere soluții de urgență pentru a stopa greva de la metrou

“Greva generala de la metrou anuntata pentru saptamana viitoare ar putea bloca Bucurestiul. Solicit Ministerului Transporturilor sa gaseasca de urgenta solutii pentru rezolvarea conflictului colectiv de munca al angajatilor Metrorex, astfel incat greva sa fie anulata (…) Fac apel la responsabilitatea si profesionalismul reprezentantilor Ministerului Transporturilor sa identifice urgent solutii, astfel incat greva generala de la metrou sa fie anulata, pentru ca un astfel de eveniment ar afecta serios viata bucurestenilor”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat remis Mediafax.


 „După toate demersurile nu am reușit s-a încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 și 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi”, spunea Ion Rădoi, liderul USLM.

Greva de la metrou s-a mutat! „E pe o perioadă nedeterminată”

După eșecul de ieri, Metrorex a schimbat data grevei de la metrou. Greva de la metrou va avea loc miercuri, 21 noiembrie 2018, între orele 04:00-16:00, pe o perioadă nedeterminată, anunță USLM.

„În urma intervenţiei administraţiei precum si a interpretarii Legii 62/2011, nu a fost insusita ideea ca activitatea metroului este o activitate continua, asadar suntem nevoiti sa amanam greva propriu-zisa cu minim doua zile. 

Astfel Consiliul General USLM a fost intrunit si a hotarat continuarea conflictului colectiv de munca prin greva generala incepand cu ziua de miercuri, 21.11.2018, intre orele 04.00-16.00, pe perioada nedeterminata. Consideram deasemenea ca aceste doua zile ajuta la dezamorsarea conflictului colectiv de munca pentru a evita neplacerile publicului calator”, a transmis USLM printr-un comunicat de presă.

Lucian Șova, ultimele declarații despre situația de la metrou

Ministrul Transporturilor a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că majorarea salariilor va duce la o creștere a călătoriilor cu metroul. Dacă în prezent plătim 2,5 lei (5 lei două călătorii) pentru o călătorie cu metroul, după creșterea cu 42% a salariilor vom scoate din buzunare 4 lei pentru o călătorie – 8 lei pentru o cartelă cu două călătorii!

„Dacă azi noi vom ceda nu negocierii, ci şantajului la care sunt supuşi nu angajaţii Metrorex, nu conducerea Metrorex, nu conducerea Ministerului Transporturilor, ci sutele de mii de bucureşteni care beneficiază de acest serviciu, practic fiecare bucureştean va trebui ca, de la data în care va intra în vigoare un contract colectiv de muncă care să prevadă o creştere cu 42 la sută a salariilor, fiecare călător va plăti echivalentul unei pâini pe zi, pâine care în loc să fie mâncată acasă, va fi transferată celor de la metrou, mai ales în beneficiul liderilor sindicali”, a declarat Lucian Şova, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute după ce negocierile cu sindicaliştii de la metrou s-au încheiat fără niciun rezultat, potrivit News.ro.

„Dacă noi vom accepta creşterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Vreau să ştie toţi bucureştenii că, practic, astăzi noi cu toţii suntem supuşi unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care ameninţă cu greva, să conducă la creşterea preţului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii. Mie nu mi se pare că acest lucru poate fi acceptat nici de către Ministerul Transporturilor, nici de către administraţia Metrorex, nici de către cetăţenii care circulă cu metroul”, a mai spus Şova, potrivit  News.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×