Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub acuzare pe Gigi Becali pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă să se întoarcă în spatele gratiilor. Vestea nu i-a picat deloc bine latifundiarului din Pipera, care este hotărât să recurgă la o măsură radicală.
Gigi Becali anunță că ia în calcul să renunțe la cetățenia română
Într-un interviu acordat recent, finanțatorul echipei de fotbal FCSB se consideră nedreptățit și susține că autoritățile române îl pun sub acuzare fără a avea un motiv întemeiat. Din acest motiv, afaceristul se gândește serios să renunțe definitiv la cetățenia română, iar decizia sa este cu atât mai surprinzătoare cu cât „Războinicul Luminii” s-a declarat în nenumărate rânduri un patriot înfocat.
„Am făcut 0, nimic, şi procurorul mă acuză de spălare de bani. Îmi iau cetăţenie în altă ţară. Îmi iau doar drept de şedere în România. Chiar dacă nu faci nimic, nu scapi de ăştia. Sunt ca râia. Aici doar stau. Atât. Eu am donat 60 de milioane, am ajutat oameni cu dizabilităţi, copii, am luat vaccinuri.
Când speli bani, îţi rămâne şi ţie ceva. Mie ce mi-a rămas? Am cumpărat aparatură la spitale de stat, milioane de euro. Am dat 45 de milioane donaţii. Mai sunt acuzat că am schimbat lei în euro şi i-am pus în alt cont. Cică am spălat bani. Nu poţi să pui lei cu euro în acelaşi cont. Banca mută banii.
Vă daţi seama în ce ţară trăim? Procurorul nu e bătut în cap, dar are atâta răutate încât are mintea întunecată. O să-l pun eu la punct. Dacă nu pot să-l pun la punct, plec din ţara asta. Minciunile şi mizeriile pe care le-a scris în ordonanţa asta… Am vrut să fac o conferinţă de presă, dar mai stau. Nimeni altcineva nu e acuzat de spălare de bani, iar eu care am dat donaţii am spălat banii”, a declarat Gigi Becali la televiziunea Pro X.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Becali, acuzat de procurori că a spălat bani prin clubul său de fotbal
Reamintim că în luna noiembrie, patronul FCSB a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, care susțin că acesta folosea clubul de fotbal pentru a spăla bani. Alături de latifundiarul din Pipera, mai este vizat în acest dosar și Vasile Geambazi, nepotul său. Totodată, procurorii au pus sechestru pe conturile omului de afaceri.
„Da, așa e! Mi-au zis că sunt suspect de spălare de bani. Vasi Geambazi a luat acei bani și mi i-a dat mie la Steaua, ca să-i spăl. Dar noi avem acte clar, e transparent! Nu e spălare de bani. Ei m-au mai acuzat de spălare de bani și-n trecut, când am luat niște bani de la Steaua și i-am dat lui Borcea pentru că aveam niște datorii. Am intrat în malaxorul celor de la DNA cu spălare de bani”, a reacționat Gigi Becali.
La rândul său, DNA a emis un comunicat prin care anunță că doi oameni de afaceri au fost puși sub urmărire penală. Aceștia sunt acuzați de spălare de bani și supraevaluare frauduloasă. Fără să dea nume, procurorii descriu acuzațiile care se potrivesc cu suspiciunile în privința celor doi.
„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.
Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.
Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii.
De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.
Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.