Oamenii de ştiinţă sunt în alertă după ce au observat că Groenlanda şi Antarctica pierd de şase ori mai multă gheaţă decât în anii 1990.
Gheţarii din Groenlanda şi Antarctica se rapid
Groenlanda şi Antarctica se topesc de şase ori mai repede ca în anii 1990. Oamenii de ştiinţă au studiat datele obţinute prin satelit, timp de 30 de ani, cu îngrijorare şi au observat accelerarea fenomenului de topire a gheţurilor.
Astfel, Antarctica şi Groenlanda au pierdut, în perioada 1992-2017, nu mai puţin de 6,4 trilioane de gheaţă care se traduce prin creşterea nivelului global al apelor cu 17, 8 milimetri.
400 de milioane vor fi în pericol
„Nu este o veste bună. Astăzi, straturile de gheață contribuie cu aproximativ o treime din toată creșterea nivelului mării, în timp ce în anii 90, contribuția lor a fost de fapt destul de mică la aproximativ 5%.
Acest lucru are implicații importante pentru viitor, pentru inundații și eroziune de coastă”, a spus profesorul Andrew Shepherd de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cercetările privind topirea gheţurilor din Antarctica a fost publicată în revista Nature în anul 2008, iar cea despre Groenlanda a fost publicată în ediţia tipărită a aceleiaşi reviste din această săptămână.
Dacă topirea gheţii va continua în acest ritm, peste 80 de ani populaţia va fi în pericol. „Dacă acest lucru este valabil, ar pune 400 de milioane de oameni în pericol de inundații costiere anuale până în 2100.
Ceea ce înseamnă ultimele noastre estimări este că perioadele de timp pe care oamenii le așteaptă vor fi mai scurte. Oricare ar fi măsurile de planificare a orașului sau a coastei pe care intenționați să le puneți în aplicare, acestea trebuie construite mai devreme”, a declarat profesorul Andrew Shepherd.
Prof Shepherd avertizează că viitoarele intercomparații riscă să fie de o calitate mai slabă din cauza dispariției probabile pe termen scurt a unor sateliți polari.