Gabriela Firea vrea să schimbe numele Pieței Universității în Ion C. Brătianu: ”Este o datorie de onoare”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
18/12/2019, 15:17
Gabriela Firea vrea să schimbe numele Pieței Universității în Ion C. Brătianu: ”Este o datorie de onoare”
Piața Universității urmează să fie redenumită în Piața I. C. Brătianu. Sursa foto. b365.ro

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să redenumească Piața Universității în Piața I. C. Brătianu. Proiectul inițiat de consilierii ALDE urmează să fie dezbătut și votat astăzi, 18 decembrie. 

Piața Universității își va schimba numele în Piața I.C. Brătianu

Un proiect inițiat de consilierii ALDE care prevede schimbarea Pieței Universității în Piața I. C. Brătianu se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București. Astăzi, 18 decembrie, urmează să fie votată această inițiativă.

„Este o datorie de onoare a municipalității această redenumire”, se arată în inițiativa legislativă, potrivit stiripesurse.ro.

Când a apărut Piața Universității în centrul Capitalei

Potrivit proiectului, Piața Universității s-a construit după ridicarea Universității București, cea mai impozantă clădire la momentul respectiv (1864 -1869).

„Cronologic, necesitatea apariției pieței circulare de la intersecția bulevardelor I.C Brătianu, Regina Elisabeta și Carol 1 s-a impus după construirea clădirii Universității București (1864 – 1869) de către Alexandru Orăscu, atunci când prin fața edificiului, considerat clădirea cea mai impozantă și cea mai modernă. (…)

Totodată, inițiativa schimbării numelui vine în contextul în care statuia lui Ion C. Brătianu se află la intersecția bulevardelor.

„Este o datorie de onoare a municipalității această atribuire a numelui lui Brătianu pieței astfel create prin intersecția bulevardelor mai sus menționate și care este dominată de noua statuie, replică la vechea statuie a lui Dubois”, se mai arată în proiectul legislativ.

Statuia marelui om politic a fost reparată de primăria orașului București. Monumentul este amplasat în Piaţa Universităţii pe spaţiul dintre Ministerul Agriculturii şi Spitalul Colţea.

Nu este prima schimbare de nume pe care o face Primăria Capitalei. În trecut parcul Herăstrău a fost redenumit în Parcul Mihai I, iar Piața Muncii se numește de ceva vreme Piața Hurmuzachi.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×