Primarul General al Capitalei Gabriela Firea este foc și pară din cauza Guvernului Orban pe motiv că nevoile bucureștenilor sunt ignorate. Se pare că Bucureștiul nu apare în proiectul de retificare a bugetului.
Gabriela Firea, supărată că Bucureștiul nu apare în proiectul de retificare
Retificarea bugetară a fost adoptată de Guvern, în ședința de joi seara, 27 noiembrie. Premierul Ludovic Orban a anunțat că au fost alocați bani în plus, prin urmare deficitul a crescut și a ajuns la 4,4% din PIB (produsul intern brut) fiind mai mare decât varianta inițială a proiectului de rectificare. După acest anunț Gabriela Firea s-a supărat pentru că bucureștenii nu sunt incluși în acest proiect de retificare bugetară.
„Deși am comunicat prompt datele care ne-au fost solicitate pentru viitoarea rectificare bugetară, Bucureștiul nu apare în proiectul pe care Guvernul intenționează să îl adopte. Constat că nevoile bucureștenilor sunt ignorate de administrația centrală, în condițiile în care Bucureștiul este cel mai mare pol de dezvoltare a țării și cel mai mare contributor la PIB-ul României”, a declarat Gabriela Firea, într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Nevoile bucureștenilor sunt ignorate de Guvernul Orban, spune Firea
Primarul General al Capitalei a precizat că a cerut explicit Ministerului Finanțelor un necesar de finanțare până la finalul acestui an pentru anumite categorii de servici publice descentralizate din București. Printre aceste instituții se numără creșe, cămine de bătrâni sau evidența persoanelor. Gabriela Firea spune că pentru aceste categorii a fost cerută „o suplimentare cu 62,4 milioane de lei a bugetului Capitalei”.
Primăria Municipiului București a solicitat 7,5 milioane de lei pentru căminelor în care locuiesc persoane vârstnice, 15,8 milioane pentru creșe, 9,7 milioane pentru servicii publice comunitare de evidență a persoanelor, 4,4 milioane pentru contribuții pentru plată sprijin pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult și 25 de milioane de lei pentru instituții de cultură descentralizate începând cu anul 2002.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Cu toate acestea, proiectul de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 – publicat ieri de Ministerul de Finanţe – nu prevede niciuna dintre sumele solicitate de Municipiul Bucureşti”, au transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei. „Necesarul de suplimentare a bugetului Capitalei este mult mai mare, nu se rezumă la cele 62,4 milioane de lei solicitate de noi; această sumă corespunde punctual cererii venite de Ministerul de Finanţe. Ca de fiecare dată, subliniez că sumele pe care le solicităm nu sunt un moft, ci dreptul bucureştenilor, în calitate de contributori la formarea bugetului de stat. Reamintesc că Primăria Capitalei a fost dezavantajată încă de la construcţia bugetului de stat din acest an, deşi susţinem costuri consistente la cele mai importante servicii de utilităţi publice – (termie, transport public, iluminat public etc) şi investiţii în proiecte de anvergură de care beneficiază de multe ori şi români din alte oraşe, nu doar bucureştenii – cum sunt cele în spitale şi de infrastructură. Numai pentru serviciile RADET şi STB, subvenţia în acest an se ridică la 2 miliarde de lei”, a mai declarat Gabriela Firea.