Gabriela Firea anunță posibilitatea unui referendum pentru Vinieta Oxigen: „Facem cum vrea toată lumea”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
03/02/2020, 15:22
Gabriela Firea anunță posibilitatea unui referendum pentru Vinieta Oxigen: „Facem cum vrea toată lumea”
Gabriela Firea anunță posibilitatea unui referendum pentru Vinieta Oxigen *foto: facebook Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că este dispusă să organizeze un referendum pentru introducerea vinietei Oxigen, dacă „se dorește acest lucru”. Întrebată dacă ar mai avea timp să organizeze un asemenea referendum într-o lună, în contextul în care taxa de poluare ar trebui să intre în vigoare cu începere de la 1 martie.

Firea anunță posibilitatea organizării unui referendum pentru vinieta Oxigen

Primarul Capitalei a menționat această posibilitate de față cu presa: „Dacă doriți, organizăm un referendum, dar este anormal ca noi să organizăm un referendum pentru ceea ce europenii la care noi ne uităm au decis de mult, și anume poluatorul plătește.

Mi-a venit acum ideea, încerc să înțeleg cum este mai bine să procedăm. 3 ani m-ați acuzat că nu luăm măsuri cu aceste rable. Când am luat măsura, mitinguri, petiții, jigniri. Facem cum vrea toată lumea”, a declarat Firea.

Întrebată cu privire la posibilitatea să amâne din nou aplicarea sancțiunilor, primarul general al Capitalei a spus că se va supune voinței cetățenilor: „Am văzut că se organizează petiții, acțiuni, chiar mitinguri împotriva vinietei Oxigen. Nicio problemă, noi putem să renunțăm și la program dacă asta își doresc bucureștenii. Dacă asta ne dorim, să fim singurul oraș european în care să circulăm cu mașini noneuro, euro 1, 2, eu fac ce spun cetățenii”.

„Pe de o parte de ce nu am curaj să iau măsuri, să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară, pe de altă parte atunci când luăm măsuri, de ce luăm, că îngrădim dreptul constituțional de a folosi un bun proprietate privată. Cetățenii au decis pentru că este cel mai democratic mod cu putință, de a conduce.

Cetățenii și-au ales un primar, au ales majoritatea în Consiliul General și aceștia iau măsuri responsabile și în urma unor dezbateri transparente și reacția a fost una pozitivă deoarece mulți bucureșteni își doresc să dispară autoturismele intens poluante. Dar eu îmi iau doar partea negativă, mitinguri, petiții, jigniri”, s-a plâns Gabriela Firea.

Taxa de poluare din București a fost întârziată cu două luni

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar Primăria Capitalei va aplica amenzi abia din luna martie celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie. Nici sistemul care monitorizează mașinile care tranzitează orașul oricum nu este gata.

Teoretic, de la 1 ianuarie, mașinile sub Euro 3 nu mai au voie în centrul Capitalei, iar cele sub Euro 4 pot circula în oraș doar dacă plătesc vinieta Oxigen. Restricția se aplică de luni până vineri în intervalul 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×