Furtuna Gloria a făcut prăpăd în Spania! Zece persoane și-au pierdut viața. Alertă și în Franța

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/01/2020, 08:20
Furtuna Gloria a făcut prăpăd în Spania! Zece persoane și-au pierdut viața. Alertă și în Franța GALERIE FOTO
Apele au înghițit porțiuni impresionante în Spania. Sursa foto - Glòria Sánchez/Europa Press/dpa

Furtuna Gloria şi ploile sale diluviene au făcut prăpăd în Spania! Nu mai puțin de zece persoane și-au pierdut viața, în timp ce alte 4 sunt în continuare dispărute. Ultima dintre victime este un bărbat, care a căzut în mare, în portul Palamos din Catalonia (nord-est).

Furtuna Gloria a făcut prăpăd în Spania!

Alte două persoane au murit în regiunea Andaluzia (sud). Potrivit poliţiei, un agricultor în vârstă de 77 de ani a murit zdrobit de o seră care s-a surpat din cauza grindinii. Guvernul regional a anunţat de asemenea decesul altei persoane care ar fi, scrie presa, o persoană fără adăpost moartă de hipotermie.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Un corp a fost descoperit într-o zonă inundată în provincia Alicante (sud-est), unde un bărbat în vârstă de 67 de ani, a cărui maşină a fost luată de ape, era căutat de luni, potrivit unui purtător de cuvânt al Gărzii Civile.

Zece persoane și-au pierdut viața

De duminica trecută, estul Spaniei este afectat de ploi violente, dar şi de ninsori şi rafale de vânt de până la 100 de kilometri pe oră, iar valuri depăşesc zece metri înălţime. Primele trei victime ale furtunii au fost descoperite duminică şi luni. Două au murit de hipotermie, iar a treia a fost atinsă la cap de ţiglă care a cedat sub greutatea zăpezii.

Bilanţul ar putea creşte, în contextul în care alte patru persoane sunt date dispărute, potrivit serviciilor de urgenţă. Trei persoane – inclusiv un britanic în vârstă de 25 de ani – au fost date dispărute marţi, când valuri atingeau 13,68 de metri în Catalonia şi 14,77 metri în Baleare, un record în arhipelagul turistic, potrivit autorităţii portuare spaniole.

Un spaniol în vârstă de 27 de ani care făcea canoe pe Insula Majorca este căutat de luni. De asemenea, o femeie a murit în urma surpării unui edificiu în provincia Alicante. Circumstanţele decesului urmează să fie stabilite, dar ar putea fi cauzat de ploi puternice, a anunţat un purtător de cuvânt al Poliţiei Naţionale spaniole

Gloria a lovit violent plajele din estul ţării, mai ales la Barcelona, şi a cauzat pagube importante. Una dintre zonele cele mai afectate a fost Delta Ebro, un important parc natural în sudul Cataloniei.

Potrivit unui colectiv local de producători de orez, 3.000 de hectare de orezărie au fost inundate. Marea a pătruns pe o distanţă de trei kilometri în zonă, potrivit serviciului european Copernicus, care a difuzat două imagini impresionante surprinse prin satelit, în care toată suprafaţa Deltei Ebro dispare sub apă.

Spania a fost surprinsă recent de diverse episoade de ploi torenţiale de o intensitate rară. Şapte persoane au murit în septembrie din cauza unor revărsări de ape în sud-est. Iar în 2018 13 persoane au murit în intemperii la Majorca.

MedECC, o reţea de peste 600 de cerecetători din ţări mediteraneene, a subliniat într-un studiu publicat în octombrie că episoadele de ploi puternice în regiune ar putea creşte cu ”10-20%”, din cauza modificărilor climatice.

Gloria, care a cuprins Franţa marţi, a început să provoace inundaţii din cauza ploillor sale diluviene departamentele Pyrénées-Orientales şi Aude în sud-est, alimentând temeri cu privire la revărarea unor cursuri de apă. Toate staţiunile de schi din Pyrénées-Orientales au fost închise, iar în Aude au fost evacuate mai multe campinguri.

 

 

Închide ×