Furtună de nisip în România! Localitățile afectate de acest fenomen extrem de rar FOTO

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 22:18
Furtună de nisip în România! Localitățile afectate de acest fenomen extrem de rar FOTO
Furtună de nisip în Galați. Fenomenul a devenit viral pe rețelele de socializare. Sursa foto: Grupul Șoferilor din Galați

O furtună de nisip specifică mai degrabă deșertului Sahara a putut fi observată luni, 24 februarie, în județul Galați. Pe cât de neobișnuit pentru țara noastră, pe atât de spectaculos, fenomenul produs în zona drumului naţional DN 25 a fost imortalizat de cei care au avut norocul să îl surprindă, devenind în foarte scurt timp viral pe rețelele de socializare.

În ceea ce privește comentariile utilizatorilor, acestea oscilează de la uimire, până la îngrijorare, sau chiar bagatelizare. Un lucru e cert: cu o astfel de priveliște nu ți-e dat să te întâlnești în fiecare zi.

Furtună de nisip în Galați. Medicii spun că nu există niciun pericol

Chiar dacă mulți dintre cei care au văzut imaginile publicate în mediul online s-au amuzat pe seama situației inedite, au existat și persoane care și-au exprimat îngrijorarea față de posibilele urmări ale furtunii de nisip produse în Galați, chiar de Dragobete.

Chiar dacă nu există un pericol grav din cauza prafului, medicii îi sfătuiesc pe localnici să se protejeze, evitând pe cât posibil expunerea la acesta.

Fenomenul straniu produs în plină zi a făcut, însă, ca traficul rutier pe amintita şosea, pe un segment de câţiva kilometri (în special în zona Hanu Conachi-Tudor Vladimirescu-Piscu) să se desfășoare cu greutate din cauza vizibilităţii scăzute. De asemenea, praful dens a ajuns în locuințele celor din zonă, adus de vântul care a suflat pe toată durata zilei cu viteze de peste 80 de kilometri la oră.

Volumul de praf din atmosferă, mult mai ridicat din cauza secetei abundente

Dincolo de controversele stârnite pe reţelele de socializare, unde oamenii se contrazic, oscilând de la uimire şi îngrijorare până la amuzament, trebuie spus că fenomenul, deşi rar având în vedere condițiile climatice din țara noastră, are o explicație cât se poate de logică. În zona dintre Tecuci şi Galaţi, învecinată cu Drumul Național 25, unde s-a produs furtuna de nisip, există mai multe dune de nisip de mari dimensiuni.

Unele dintre acestea au trecut în ultimele decenii prin ample încercări de stabilizare. Spre exemplu, la Hanu Conachi s-au plantat arbori, iar în Lieşti, Iveşti, Umbăreşti şi Barcea s-au plantat vii şi arbuşti. În ciuda acestor eforturi, seceta îndelungată a pârjolit iarba, uscând nisipul în totalitate. De asemenea, multe dintre plantaţiile viticole au fost desfiinţate în ultimii ani, ceea ce face ca volumul de praf din atmosferă să crească semnificativ.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×