Friptură de miel fragedă care ţi se topeşte în gură. Reţeta pe care trebuie s-o încerci neapărat de Paște!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
15/04/2020, 11:47
Friptură de miel fragedă care ţi se topeşte în gură. Reţeta pe care trebuie s-o încerci neapărat de Paște!
Friptură de miel fragedă care ţi se topeşte în gură. Reţeta pe care trebuie s-o încerci neapărat de Paște! Sursa foto: jurnalderetet.md

Sfânta sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos ne găsește anul acesta, care va rămâne în istoria omenirii marcat cu o cruce neagră, izolați la domiciliu din cauza pustiitoarei pandemii de SARS-CoV-2. Lumina Învierii, ouăle roșii și friptura de miel nu vor lipsi, însă, de pe masa de Paște a niciunui creștin.

Friptură de miel fragedă care ţi se topeşte în gură. Reţeta pe care trebuie s-o încerci neapărat de Paște!

Tradiționala friptură de miel care „onorează” masa de Paște, alături de ouă roșii și cozonac, indiferent de coronavirus sau carantină, este o încercare, un test, un examen pentru gospodine. Sau… gospodini! Nu toți sau toate știu să o facă fragedă să ți se topească în gură.

Rețeta „fericirii” gustative are o serie de secrete, de trucuri, simple, dar care dau fripturii de miel o savoare și, mai ales, o frăgezime… pascală! Haideți să vedem ce trebuie să faceți ca să vă delectați, și să vă lăudați!, cu cea mai reușită friptură de miel pe masa de Paște.

În primul rând alegeți cu grijă partea din miel pe care să o gătiți în felul pe care vi l-ați ales. Cotletele de miel sunt pentru grătar, pulpele din spate și carnea de pe coapse merg cel mai bine la tavă, coapte în cuptor, pulpele din față se potrivesc cel mai bine la o tocăniță.

Carnea de miel (nu mai mare de 8-10 kilograme) trebuie să fie rozalie și să fie acoperită cu puțină grăsime, ca să iasă friptura cât mai fragedă și mai suculentă.

Marinați carnea de miel ca să fie friptura și mai fragedă și suculentă

Cel mai bine pentru a obține o friptură de miel care să se topească în gură ar fi să o marinați, indiferent dacă o gătiți la cuptor sau pe grătar. Marinata o faceți cu ulei, vin, puțin cognac, lămâie, rozmarin, piper și usturoi.

Cantitatea de baiț (marinadă, care, atenție, nu este același lucru cu… marinată!) trebuie să fie destulă pentru „îmbăierea” cărnii în totalitate. Puneți bucata de miel într-un vas mare, adânc, turnați baițul peste ea și etanșeizați cu o folie de plastic, de aluminiu cu un capac greu pentru a „sigila” vasul și a „forța” astfel aromele să intre în carne. Țineți vasul la frigider cel puțin 10-12 ore, de la o zi la alta.

Friptura de miel iese mai bună dacă folosiți câteva condimente speciale pe lângă clasicele sare, piper și usturoi. Încearcați să adăugați la condimentare rozmarin, suc de lămâie sau portocale, dafin și chiar un pic de scorțișoară (grecii știu cel mai bine de ce…)

Înainte de a pune carnea în tavă, opăriți-o în lapte și lăsați-o în laptele fierbinte până ce acesta se răcește. În acest fel, pe lângă frăgezire,  eliminați mirosul de oaie, care nu este plăcut tuturor.

Atenție la copt, nu scoateți friptura de miel din cuptor imediat ce este gata

Crestați apoi carnea împănați-o din belșug cu usturoi și unt, sunt bune și bucățele de slănină subțiri, condimentate cu sare și praf de usturoi.

Ungeți carnea cu ulei, nu trebuie neapărat de măsline, merge și uleiul de floarea soarelui, frecați-o cu sare şi piper şi aşezați-o într-o tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Puneți în tavă vin şi puțină apă călduţă.

Dați pulpa de miel la cuptor o jumătate de oră, la 200-220 de grade Celsius. Sau 45 de minute dacă vă place să fie bine pătrunsă și ușor crocantă.

După ce se coace bine carnea, acoperiți-o cu un capac și mai lăsați-o să se „odihnească” în cuptor încă 15 minute. Va „trage”, va absorbi astfel o mai mare cantitate de sos din tavă, cu toate aromele aferente. În plus, puteți îmbogăți sosul care rămâne în tavă cu unt și-l puteți pune peste friptura de miel în momentul în care o porționați pentru servire.

Nu mai avem decât să vă urăm „Poftă bună!” și un Paște cât se poate de liniștit, dacă fericit e greu să fie în pandemia cumplită de Covid-19 care a îndoliat planeta…

  • „Când este suficient de copt, mielul trebuie lăsat în cuptor încă 10-15 minute, să se desăvârșească. Apoi trebuie împodobit pentru ultimul său drum cu coronițe de usturoi verde” – Radu Anton Roman
  • „Pentru friptura de miel la tavă se potrivește un vin robust, care să echilibreze gustul specific de miel: Cabernet Sauvignon sau Merlot, ori, și mai bine, un cupaj de Cabernet cu Merlot” – Radu Anton Roman
  • „Doamnele se pot delecta la friptura de miel din sfânta zi de Paște cu un Pinot Noir demidulce. Cu note fructate de cireșe negre, accentuate de aroma discretă de vanilie, va evidenția aroma cărnii și va face din masa de Paște un curcubeu aromatic” – Radu Anton Roman
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×