Frații Micula au pierdut procesul intentat României, prin care cereau nouă miliarde de lei. Tribunalul de arbitraj i-a obligat să plătească 75% din costurile legale, dar şi din alte cheltuieli

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
07/03/2020, 12:27
Frații Micula au pierdut procesul intentat României, prin care cereau nouă miliarde de lei. Tribunalul de arbitraj i-a obligat să plătească 75% din costurile legale, dar şi din alte cheltuieli
Frații Micula au pierdut procesul intentat României, prin care cereau nouă miliarde de lei. Tribunalul de arbitraj i-a obligat să plătească 75% din costurile legale, dar şi din alte cheltuieli. Sursa foto: Hepta

Frații Micula au pierdut procesul intentat României, prin care cereau nouă miliarde de lei și vor fi obligați să returneze 75% din costurile legale, dar şi din alte cheltuieli, informează Mediafax.

Frații Micula au pierdut în favoarea României

România a câștigat procesul intentat de frații Ioan şi Viorel Micula, după ce Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a decis să respingă pretenția celor doi, prin care cereau nouă miliarde de lei de la statul român.

Acum, frații Micula sunt obligaţi să ramburseze României 75% din costurile legale, dar şi din alte cheltuieli, conform unui comunicat de presă al consorţiului format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia.

„Printr-o hotărâre arbitrală emisă la data de 5 martie 2020, Tribunalul arbitral internaţional constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA („Reclamanţii”)”, se arată în comunicatul de presă emis de consorţiul format din firmele de avocatură amintite mai sus, informează Mediafax.

În plus, firmele de avocatură respective anunță că frații Micula sunt obligați de către Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington să ramburseze statului român 75% din costurile legale şi alte cheltuieli suportate de România cu apărarea împotriva pretențiilor celor doi.

România era acuzată că nu a respectat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase

Hotărârea încheie astfel arbitrajul inițiat în 2014, în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei, prin care frații Micula acuzau statul român de încălcarea obligațiilor internaționale în temeiul Tratatului încheiat de cele două guverne.

Potrivit celor doi acuzatori, România nu ar fi reușit să aplice adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase, adoptând alte preţuri pentru apa minerală.

„Cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că reclamanţii nu au arătat că România nu a reuşit să îşi aplice legile privind impozitarea în ceea ce priveşte băuturile spirtoase. Într-adevăr, a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase şi vizibile pentru a îşi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul”, au mai transmis reprezentanții firmelor de avocatură.

În plus, potrivit consorțiului de firme, Tribunalul a luat decizia că România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă”.

România a fost apărată în procesul de arbitraj contra fraților Micula de către un consorțiu de firme de avocatură, format din „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia.

Conturile Romatsa au fost poprite după ce fraţii Ioan şi Viorel Micula au câştigat un proces împotriva statului român, iar datoria se ridica la aproape 400 de milioane de euro.

Anul trecut, Guvernul Orban a decis să aloce peste 900 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×