Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a decis să permită utilizarea clorochinei în tratamentul infecției cu coronavirus, chiar dacă Franța este în faza testelor clinice a acestei substanțe, informează Le Figaro.
Când trebuie utilizată clorochina
”Hidroxiclorochina și asocierea lopinavir/ritonavir pot fi prescrise și administrate sub supravegherea unui medic pacienților cu Covid-19 în instituțiile în care sunt spitalizați, cât și pentru continuarea tratamentului la domiciliu, dacă starea pacienților o permite”, se arată într-un act normativ semnat de Olivier Véran.
Rămâne neclar când ar trebui folosită clorochina. Profesorul Didier Raoult, de la Institut hospitalo-universitaire Méditerranée Infection, are îndoieli asupra utilității tratamentului în cazurile severe. ”Pe plan terapeutic, ceea ce vedem este că momentul în care pacienții intră la reanimare aproape niciunul nu mai are virusul și nu reușim nici măcar să-l cultivăm, deci este prea târziu să mai tratăm cu antivirale”, a spus Raoult, el argumentând că clorochina trebuie utilizată într-un stadiu incipient.
Rezerve au Academia de Științe și Academia de Medicină care, într-un comunicat comun, afirmă că, în momentul de față, nu există un tratament medicamentos cert al bolii. ”În acest context, este necesar să amintim că utilizarea unui nou tratament, chiar dacă bazată pe o moleculă utilizată în medicină de 70 de ani, trebuie să se conformeze unei metodologii științific stabilite care să facă apel la reguli codificate”, susține cele două instituții din Franța.
Susținerea imunității din prima fază a bolii
Studiile făcute deocamdată au avut un număr prea mic de subiecți bolnavi de Covid-19 pentru a se stabili o concluzie legată de eficiența clorochinei, lucru probat inclusiv de un studiu al Universității din Zhejiang.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Éric Vivier, profesor de imunologie la Marseille, susține că profesorul Raoult are totuși motive să susțină prescrierea clorochinei în fazele incipiente.
”Prima linie de apărare, imunitatea înnăscută, se bazează pe celulele agresate, capabil nu doar să alerteze sistemul imunitar care să pregătească răspunsul general, dar o grupă de celule imunitare speciale, celulele dendritice, produc interferonul cu proprietăți antivirale dovedite”, a spus Vivier.