Focar secundar de gripă aviară într-o fermă de păsări de pe platforma Seini! Au fost restricționate drumurile de acces

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/01/2020, 09:06
Focar secundar de gripă aviară într-o fermă de păsări de pe platforma Seini! Au fost restricționate drumurile de acces GALERIE FOTO
Un lucrator sanitar imbracat in costum de protectie, igienizează zona. Sursa foto - hepta.ro

Un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă de păsări de pe platforma Seini, din judeţul Maramureş, la trei zile după. după ce fusese diagnosticat primul focar. Anunțul a fost confirmat chiar de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Focar secundar de gripă aviară într-o fermă de păsări de pe platforma Seini!

”În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.

Au fost restricționate drumurile de acces

În aceeaşi seară, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramureş sub coordonarea domnului prefect al judeţului, în calitate de preşedinte”, anunţă ANSVSA.

Restricţionarea drumurilor de acces către toate cele 9 ferme, măsură luată după declararea primului focar, a fost menţinută. Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi serviciile sanitare veterinare oficiale din judeţul Maramureş au luat măsurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel incât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6).

Acestea sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×