Valentin Ceaușescu, singurul copil rămas în viață al fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu, s-a constituit ca parte vătămată în dosarul Revoluției din 1989, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, scrie Adevărul.
”Proces penal simulat”
În proces sunt acuzați Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, generalul Iosif Rus, fostul comandant al Aviației Militare și Emil ”Cico” Dumitrescu (care a murit în ianuarie 2019) pentru infracțiuni împotriva umanității.
Înscrierea în dosar a lui Valentin Ceaușescu în calitate de parte vătămată are legătură cu acuzația procurorilor potrivit cărora inculpații ar fi creat, prin diversiunile lor, ”condițiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”.
Sursele judiciare citate de Adevărul au precizat că fiul ultimului dictator comunist al României a trimis la dosar documentele care probează calitatea de succesor al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, despre care spune că sunt ”persoane vătămate”.
„Sunt 50 şi ceva de părţi vătămate şi părţi civile. Fiecare şi-a trimis cererea de constituire în timp diferit. Potrivit legii, partea vătămată nu are pretenţii, partea civilă are pretenţii materiale. Când am văzut numele lui Valentin, am spus că e coincidenţă de nume. Dar scrie: succesor al persoanei vătămate Ceauşescu Elena şi Ceauşescu Nicolae. Nu are pretenţii. Dar poate să se constituie parte civilă până la citirea actului de sesizare”, a declarat sursele citate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Acuzațiile din dosar
Dosarul Revoluției a fost trimis spre judecată la 8 aprilie 2019, al aproape 30 de ani de la evenimentele de atunci. Dosarul are nu mai puțin de 3.330 de volume.
Parchetul susține că cei patru acuzați ar fi creat în mod deliberat o serie de diversiuni și ar fi recurs la dezinformări sistematice pentru a induce populației teama de un pericol terorist, panică în urma căreia și-au pierdut viața 862 de persoane, 2.150 au fost rănite, iar câteva sute de persoane au fost lipsite de libertate.
Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați și de faptul că ar fi acceptat și asumat politic acte diversioniste comise de responsabili ai Armatei. O acuzație specifică pentru generalul Iosif Rus este aceea că ar fi intervenit în noaptea de 22-23 decembrie asupra planului de apărare a aeroportului Otopeni, fapt ce a provocat moartea a 48 de persoane și rănirea gravă a altor 15.
Despre Cico Dumitrescu procurorii susține că a contribuit direct la crearea diversiunilor în perioada 22-30 decembrie 1989 prin apariții sale la Televiziunea Română și prin coordonarea comandamentului militar constituit la TVR.