Fiscul a decis ca din luna noiembrie să trimită decizii românilor care au restanțe. După mai bine de cinci ani de zile în care nu au fost calculate diferențele de impozit pe venit, Fiscul va da o trimitere cu sumele restante pe care le au românii. Din prima lună a anului 2019, doar cei care sunt înregistrați în SPV o să știe suma finală de dat.
Ministrul de Finanțe a făcut public faptul că la finele lunii octombrie va fi centralizată situația contribuabililor și sumele care trebuie plătite la ANAF. Sumele restante se vor putea plăti până în termenul dat: martie 2019. Aceștia vor avea parte de o reducere de până la 10%.
Fiscul cere restanțele românilor
Diferențele impozitelor pe venit, CAS și CASS nu au mai fost calculate de cinci ani de zile, motiv pentru care Fiscul a decis ca de luna viitoare să trimită decizii românilor cu plățile nefăcute până în momentul de față. Luna noiembrie va aduce oamenilor sumele de plată, care vor trebui să fie plătite până în martie 2019. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că de la 1 ianuarie 2019 nu vor mai fi trimise notoficări scrise pentru sumele restante.
-
Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica
-
Referendum pentru familie 2018. Ce întrebare va apărea pe buletinul de vot
Citește pe același subiect:- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„Am anunţat încă de la începutul acestui an că pentru contribuabili, în ultimii cinci ani, ANAF nu a trimis la timp acele decizii de impunere, fie CAS, fie CASS, fie impozit pe venit. Şi e normal să venim la un mom zero, adică să centralizăm, să ştie fiecare cât are de plătit statului.
Şi pentru că statul nu a avut acel rol activ, adică să spună la timp, să spună omului: domnule, uitaţi, aveţi de plătit atâţia lei, şi nu a făcut acest lucru, am propus un sistem de a încuraja contribuabilul, dacă face plata până la… să spunem martie 2019″, a declarat Eugen Teodorovici la ANtena 3.
Cetățenii români care au nevoie de informații pentru a afla sumele restante sau date importante vor primi sprijin, pentru că nu vor mai exista notificări scrise pentru aceștia. „Deci practic noi în octombrie la final avem finalizată această situaţie, vom şti exact câţi anume… în noiembrie se comunică, notificarea pe hârtie pleacă doar la aceia care nu sunt înregistraţi în spaţiul virtual, în sistemul electronic, la ceilalţi pleacă hârtia pentru că asta este, până la 1 ianuarie 2019.
Dar oamenii nu vor avea acel terme fix de 60 de zile să plătească. Nu, vom spune: martie 2019, aveţi de plată ce v-am spus că aveţi de plătit, ca să arătăm că statul a greşit şi trebuie să plătească statul când greşeste. În martie 2019, aceşti români vor avea o reducere de 10%. Oamenii vor fi sprijiniţi în a face plata cu această bonificaţie”, a mai afirmat Eugen Teodorovici.
Sume imposibile de plătit Fiscului
Sume extraordinar de mari pentru unii români s-au adunat la Fisc din cauza celor 5 ani în care nu s-a calculat diferența de impozit pe venit. Contribuabilii au completat și au trimis către instituție declarațiile fiscale conform legii. Avocații, notarii și executorii au de plată sume restante precum: 50.000 de lei pe an, 250.000 de lei pentru toți cei 5 ani neplătiți. Sumele fiind extrem de greu de plătit într-o singură tranşă.
„Toţi liberii profesionişti au completat în fiecare an declaraţiile şi le-au plătit conform legii. Să vii după cinci ani cu regularizarea şi să ceri să fie plătit totul dintr-o dată, chiar şi cu reducerea de 10%, e aproape imposibil. Nu e vorba doar de liber profesionişti, ci şi de salariaţii lor, care riscă să-şi piardă locul de muncă din cauza falimentului profesionistului. Sunt persoane care în urmă cu 5 ani au avut PFA, iar acum sunt salariaţi. Vor rămâne fără bani de rate şi de utilităţi. O să fie mare “bucurie”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru „Adevărul”.