Firea dă asigurări că magazinele și farmaciile vor face față crizei coronavirus: „Nu se închide niciun oraș”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 20:55
Firea dă asigurări că magazinele și farmaciile vor face față crizei coronavirus: „Nu se închide niciun oraș”
Gabriela Firea dă asigurări că Bucureștiul nu se închide

Gabriela Firea îi îndeamnă pe locuitorii Capitalei la calm. Primarul general al Bucureștiului a dat asigurări că stocurile din magazine și farmacii vor face față unei perioade lungi de criză, atâta timp cât oamenii nu cumpără impulsionați de panică.

Firea dă asigurări că Bucureștiul nu se închide

Starea de urgență nu este momentan înțeleasă de toată lumea. Cu toate că mulți se așteaptă ca orașele să fie închise total, în timp ce magazinele vor pune lacătul, Firea dă asigurări că nu se pune problema.

„Nu se pune problema închiderii vreunui oraș, dar trebuie să reducem activitățile care nu sunt vitale, care nu sunt urgente. Nu vreau să fac speculații într-o situație de urgență, pentru că nu vreau să contribui la sentimentul de insecuritate.

La nivelul comitetului municipal al situațiilor de urgență și la nivelul comitetului national pentru situațiile de urgență s-a luat legătura cu furnizorii de medicamente, cu lanțurile de farmacii, cu furnizorii de alimente, cu marile magazine. Răspunsul a fost că pot face față unui val mare de cumpărături, făcând apel și la populație să nu-și facă prea multe stocuri.

Populația va avea acces la sistemul de sănătate, la spitale, la farmacii, la magazine pentru alimentație publică și mai puțin la celelalte produse care nu sunt esențiale pentru viață. De asemenea, vor fi asigurate celelalte servicii publice: electricitatea, gazele, apa , canalizarea, salubritatea, transportul public în comun”, a explicat Firea la Realitatea PLUS.

Magazinele au luat măsuri de „raționalizare”

Din respect pentru toți cetățenii, magazinele mari din România au luat decizia de a limita numărul de produse pe care o persoană le poate cumpăra. De exemplu, la Profi, oamenii pot cumpăra un maximum de 6 produse, în urma unui anunț oficial făcut de lanțul de magazine: “Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția următoarelor alimente la 6 bucăți pe fiecare bon fiscal: zahăr, ulei, făină și mălai. Îndemnăm totodată clienții să fie cumpătați și solidari cu semenii lor. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, se arată în mesajul afișat la unele magazine Profi.

Majoritatea magazinelor au luat acest exemplu și limitează, totodată, numărul de persoane care pot intra simultan în magazin. Măsurile au fost gândite pentru a evita scenele văzute în Anglia sau Australia, unde oamenii s-au luat la bătaie pentru hârtie igienică.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×