Firea anunță că va vinde SUV-urile noi cumpărate de Compania Energetica! Suma pe care o va pierde primăria municipiului București

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 13:08
Firea anunță că va vinde SUV-urile noi cumpărate de Compania Energetica! Suma pe care o va pierde primăria municipiului București
Cât costă SUV-urile cumpărate de compania Energetica și cât pierde primăria din vânzarea lor *foto: colaj facebook Ciprian Ciucu/ Vitalie Cojocari

Bucureștiul s-a confruntat de-a lungul ultimelor luni cu numeroase probleme din cauza sistemului de termoficare. După ce RADET a dat faliment, locul său a fost luat de Compania Municipală Energetica, cea care se va ocupa de sistemul de termoficare.

Însă hotărarea de înființare a acestei companii a fost anulată în instanță, iar Consiliul General a hotărât să înființeze alte două noi companii, Termoenergetica București și Energetica Servicii București, pentru a le lua locul. Cele două companii se vor forma din divizarea Energetica și deja au intrat în pâine, Termoenergetica preluând activitatea RADET.

Chiar dacă e pe punctul de a fi dizolvată, Compania Municipală Energetica continuă să funcționeze și să facă achiziții. Una dintre acestea a fost semnalată de Ciprian Ciucu, consilier general al Capitalei din partea PNL și un aprig contestatar al conducerii actuale a PMB. Este vorba despre trei SUV-uri Hyundai Tucson, model 2019, noi-nouțe!

Nu avem căldură, dar Compania Energetica a cumpărat SUV-uri noi

Consilierul general PNL a scris pe facebook că „Nu vreau să vă enervez de dimineață dar e bine să știți pe ce se duc banii noștri atunci când nu se duc în termoficare: se duc în SUV-uri achiziționate de compania de termoficare a Primăriei (în imagine). SUV-urile au fost achiziționate de CM Energetica și vor fi, probabil, transferate noii companii Termoenergetica.

Investiții serioase în rețea nu s-au făcut deși prima companie, Energetica (înființată ilegal), transformată apoi în Termoenergetica, a primit un capital de 300 milioane de lei (!) iar actuala Termoenergetica are pe mâna 642 milioane de lei!”, a explicat Ciucu, pe rețeaua de socializare, unde a atașat o poză cu cele trei mașini.

În schimb, reprezentanții companiei motivează faptul că cele trei autovehicule „nu sunt suficiente pentru satisfacerea nevoilor”. Mai mult, ei susțin căObiectivul specific al acestei achiziții îl constituie necesitatea executării lucrărilor aferente proiectului de ”Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București (7 Obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km)”, după cum arată caietul de sarcini, prezentat hotnews.ro.

Cât costă SUV-urile cumpărate de Energetica și ce dotări au

După ce postarea lui Ciprian Ciucu s-a viralizat în spațiul online, primăria Capitalei a intervenit cu un comunicat de presă în care a precizat că Energetica a cumpărat trei autovehicule Euro 6, cu motorizarea de 1.591 cmc, 177 CP, tracţiune integrală, varianta de echipare medie şi consum mediu de 7,4 l/100km.

Potrivit site-ului oficial al Hyundai, cel mai probabil este vorba de modelul Premium, al cărui preț variază în jurul sumei de 27.000 de euro. Printre dotările acestei mașini se numără ABS, EBD, ESP, airbag șofer, jante aliaj de 19 inch, lumini cu tehnologie LED, climatizare automată dublă zoă, pilot automat, mod sport și sistem de navigație LCD, cu Bluetooth, camera video la mersul în marșariei și Android Auto. De asemenea, ca o ironie, noile SUV-uri cumpărate de Energetica au volan și scaune încălzite electric!

Așa ceva nu am pomenit de când scriu pe probleme de administrație publică. Niciodată. Să vă zic de ce sunt uimit.Ieri…

Gepostet von Vitalie Cojocari am Freitag, 29. November 2019

Gabriela Firea a anunțat că va vinde SUV-urile Energetica

De asemenea, și Gabriela Firea a avut o reacție pe acest subiect. Ea susține că achiziția mașinilor a fost făcută „cu respectarea prevederilor legale şi în deplină transparenţă”, doar că achiziţia „nu este oportună”: „Nu sunt de acord cu astfel de achiziţii, pe care nu le consider absolut necesare pentru o companie municipală. În consecinţă, am solicitat remedierea acestei situaţii, eventual prin vânzarea lor şi achiziţia unora mai potrivite pentru domeniul lor de activitate”, a anunțat Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Astfel, dacă PMB va pune la vânzare respectivele SUV-uri, chiar și fără să fie rulate, compania va avea o pierdere destul de importantă. O vorbă în vânzările de mașini spune că un autovehicul nou își pierde din start 10% din valoare imediat după ce a fost cumpărată. Însă, pentru a fi siguri că această statistică este valabilă, am căutat pe site-urile de specialitate.

Astfel, pe autovit.ro, același model de Hyundai Tucson din 2019, la mâna a doua, are un preț care se învârte în jurul sumei de 25.000 de euro. De asemenea, tot de la 20.000 pornesc și prețurile pentru noul Tucson din 2019 și pe olx.ro.

Astfel, în loc să se ocupe de sistemul de termoficare, autoritățile au cumpărat SUV-uri cu care șefii companiilor municipale să se mândrească. Această achiziție, dată în vileag de opoziție, va aduce bugetului primăriei o pierdere de cel puțin 6-7.000 de euro dintr-un foc. Încă o dovadă a managementului deficitar din Capitală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×