Film despre tragedia de la Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
25/07/2019, 16:26
Film despre tragedia de la Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția GALERIE FOTO
Tragedia de la Colectiv s-a petrecut pe 30 octombrie 2015. Sursa foto - facebook

Un film despre tragedia de la Colectiv a devenit primul documentar românesc selectat vreodată la Festivalul de la Veneția. Cu o durată de două ore, filmul a fost realizat în trei ani de zile și prezintă publicului culisele a ceea ce s-a întâmplat de fapt în anii care au urmat incendiului. ”Colectiv” a fost ales în cadrul secțiunii ”Out of competition”, care este gândită prin tradiție ca selecție dedicată muncii regizorilor importanți.

Film despre tragedia de la Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV, m-a făcut să vreau să  înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc.

Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul  și legea”, a declarat Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Film despre tragedia de la Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția. Colectiv
La documentar a lucrat și un supraviețuitor al tragediei. Sursa foto – facebook

Mihai Grecea, colaborator și supraviețuitor

De remarcat că Festivalul de la Veneția este unul dintre cele mai importante din lume, alături de cel de la Berlin și Cannes. La ediția din acest an vor participa nume grele precum Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Meryl Streep, Scarlett Johansson sau Gary Oldman. Din echipa de producție a documentarului românesc fac parte Alexander Nanau (regizor, cameră,  montaj, producător), Mihai Grecea (colaborator artistic și supraviețuitor de la Colectiv), Antoaneta Opriș (dramaturgie), Bianca Oana (producător Alexander Nanau Production), Hanka Kastelicova (producător HBO Europe), Alina David (producător HBO România) și Bernard Michaux (producător Samsa Film).

Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea se afla în clubul Colectiv din București. Era acolo ca să filmeze, împreuna cu echipa pe care o coordona, concertul prietenilor săi din formația Goodbye to Gravity. A fost o lungă perioadă în comă, apoi și-a revenit și s-a alăturat, încă din perioada de recuperare medicală, echipei filmului „Colectiv”, alături de care a lucrat vreme de 3 ani pentru film.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×