Sondaj premergător alegerilor prezidenţiale: Klaus Iohannis are 41%, Viorica Dăncilă are 26%, iar Dan Barna 12% (neoficial)

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/11/2019, 09:53
Sondaj premergător alegerilor prezidenţiale: Klaus Iohannis are 41%, Viorica Dăncilă are 26%, iar Dan Barna 12% (neoficial)
Așa arată Exit-Poll-ul de la ora 0900 al Alegerilor Prezidențiale. Sursa foto: antena3.ro

ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO îți prezintă primele Exit-Poll-ul, care ne arată preferințele românilor în ceea ce privește candidatul lor preferat pentru a ocupa funcția de președinte al României! Datele oficiale încă nu au apărut, însă vă vom ţine la curent pe măsură ce acestea vor fi disponibile. Până atunci, ne vom raporta la un sondaj intern al PSD, de tip exit poll, despre care am vorbit anterior, conform cărora Klaus Iohannis are 41%, Viorica Dăncilă 26%, Dan Barna 12%. Atenţie, însă, cifrele nu sunt oficiale.

Klaus Iohannis, favorit la vot

Exit-poll-ul este un sondaj electoral efectuat la ieșirea de la vot a alegătorilor. Acestea sunt făcute, în general, de firme de sondare a opiniei publice, dar și de partidele politice care își aruncă în luptă candidații. Anul acesta, avem un număr de 14 candidați dintre care să alegem viitorul președinte ale României, pentru următorii cinci ani.

Principalii candidați ai alegerilor prezidențiale sunt actualul președinte, Klaus Iohannis, președintele PSD, Viorica Dăncilă și președintele USR-PLUS Dan Barna. Așadar, sunt așteptați la urne astăzi, 10 noiembrie, 18.217.156 de votanți. Dintre aceștia însă, mulți sunt plecați peste hotare. Votul în Diaspora a început încă de vineri, 8 noiembrie, iar până duminică dimineață votase în jur de 300 de mii de români plecați peste hotare.

La cât s-au deschis secțiile de votare

Secțiile de votare din București și provincie se deschid duminică, 10 noiembrie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. La fel va fi și în străinătate, numai că aici programul secțiilor de votare poate fi extins până la ora 23:59, în funcție de numărul de votanți care se află la ușa secției de votare.

Campania electorală este finanţată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 şi se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00. În cursa electorală s-au înscris 14 candidaţi, unii susţinuţi de partide, alţii independenţi.

Acestea sunt cele mai scumpe alegeri din istorie! Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că suma totală alocată pentru alegerile prezidenţiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de euro.

„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×