Europa, în pragul unei noi crize a migranților. Turcia a anunțat că lasă refugiații să intre în UE

Cristiana Astefanoaiei    Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/02/2020, 16:46
Europa, în pragul unei noi crize a migranților. Turcia a anunțat că lasă refugiații să intre în UE
Migranți îndreptându-se către Edirne/ Foto: Hepta

Sute de migranți aflați în Turcia au ajuns la granițele cu Bulgaria Și Grecia după ce un oficial turc a spus că autoritățile de la Ankara nu vor mai respecta acordul din 2016 cu Uniunea Europeană prin care s-a angajat să stopeze accesul migranților în Europa, transmite Reuters. În Turcia se află 3.700.000 de refugiați sirieni, iar recentele lupte din Siria, în regiunea Idlib, au alungat din casele lor încă un milion de oameni care sunt acum masați la granița cu Turcia.

Primii migranți au ajuns la granițe

Grecia și Bulgaria au anunțat deja că vor consolida controalele la frontieră ca să prevină traversarea ilegală a graniței. Bulgaria va trimite 1.000 de soldați la granița cu Turcia.

Deja grupuri de migranți au ajuns la granița cu Grecia, printre ei aflându-se și copii, în timp ce poliția de frontieră greacă patrulează de cea parte a gardului. Scene similare au loc și la granița turco-bulgară.

Alții preferă ruta maritimă către insula Lesbos, televiziunea turcă prezentând imagini cu circa 20 de persoane, printre care femei și copii, la bordul unei bărci gonflabile.

Potrivit agenției de presă turce Demimoren, în grupurile de migranți care merg către graniță se află, pe lângă sirieni, iranieni, irakieni, pakistanezi și marocani. ”Sunt multe probleme aici în Turcia. Vrem ca Turcia și guvernele europene” a declarat Hamid Muhammed, un migrant cu o fetiță în brațe, aflat la granița cu Grecia.

Amenințare mai veche a lui Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat de mai multă vreme că va deschide granițele pentru migranți invocând faptul că aceștia reprezintă o povară pe care economia turcă o suportă cu greu.

Oficializarea aceste intenții survine după ce aviația militară siriană a atacat pozițiile armatei turce din Siria de nord, ucigând 33 de militari. În decembrie, forțele guvernamentale de la Damasc, susținute de Rusia, au lansat o ofensivă împotriva grupărilor rebele pro-turce, fapt ce a generat dislocarea unui milion de civili.

În 2015, mai bine de un milion de oameni din Asia și Orientul Apropiat au traversat Turcia, au pătruns în Balcani și apoi în țările din centrul și vestul Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×