Europa este afectată de valul de căldură, care s-a simțit în aceste zile la nivelul întregului continent. Meteorologii din Spania și Portugalia au emis sâmbătă alerte din cauza vremii extrem de calde. Temperaturile se apropie de recorduri în sudul Europei, precizează The Associated Press.
Europa se topește
Olandei i s-a topit asfaltul – Autoritățile au închis unele porțiuni de autostradă din cauza faptului că asfaltul a început sa se dezintegreze de la temeraturile crescute. De asemenea, oamenii au încercat să-și protejeze carosabilul, aruncând pe toată suprafața sare. Dar, ideile de prevenție au venit după, în timp ce asfaltul lor deja se topea. Municipalitatea din Zwolle a recurs de vineri la o metodă pentru a nu se întâmpla lucruri și mai rele în centrul țării lor. Aceștia au tăiat crengile a peste 100 de plopi, care oricum urmau să se rupă din cauza căldurii și să creeze diferite inconveniente ori chiar situții periculoase, a fost facut public anunțul pe NOS.
Australia își protejează și câinii de căldură– Câinii poliției, care au ca în grijă securitatea unui tuneru de volei pe plajă, au fost dotați cu niște încălțări speciale, pentru a-i feri de temperaturile crescute. Patrupezii poartă în lăbuțe, pe tot parcursul orelor de muncă, niște papucei termici meiți să-i apere de valul de căldură.
Căldurile din Spania vin și cu decese– Avertismentele de caniculă din zona de sud a Spaniei au fost îngrijorătoare. Temperaturile atingeau 45° C, în Sevilla, Huelva, Badajoz și Cordoba. Însă, recordul temperaturilor a fost atins în iulie, 2017. Atunci s-au emis 46,9° C, în Coroba. În urma temperaturilor periculoase, doi bărbați au murit vineri, în Spania. Potrivit autorităților, unul era din Barcelona, iar celălalt din rediunea Murcia, sud-est.
Italia, sub alertă sanitară – Îngrijitorii de la o Gradina Zoologică din Roma, au venit în ajutorul animăluțelor care locuiesc acolo. Aceștia le-au oferit gustări înghețate necuvântătoarelor pentru a trece cu bine de temperaturile ridicate. Potrivit unui raport pentru apărarea mediului Legambiente, în Lazio, Roma, căldura a ucis aproximativ 7.700 de oameni din anul 2000 până acum. Iar, după cum nu sunt niciodată prea multe rele laolaltă, din cauza unei circulații auto masive, din Italia, șoferii riscă să rămână blocați în trafic sub soare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Portugalia ajunge la 46°C
Cea mai mare temperatură înregistrată în Portugalia a fost de 47,4°C, în 2003. Din cauza temperaturilor crescute, vegetația Portugaliei a avut parte de multe incendii.”Este o situație foarte gravă, din cauza căldurii extreme”, a declarat președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Aproximativ 700 de pompieri si 10 avioane de luptă au intervenit împotriva incendiului care a distrus 1.000 de hectare din regiunea Algarve. Potrivit institutului portughez pentru mare si atmosferă, valul de căldură emis sâmbătă în Portugalia o să atingă vârful temperaturilor calde, cu 46°C, în Setubal, aproape de Lisabona.
Cum ne protejăm de căldură?
Nu sta la soare între 11:00 și 18:00! Razele solare sunt mai puternice și mai periculoase între orele acestea, de aceea trebuie evitate ieșirile din casa în acest interval. Cei care sunt nevoiți să iasă între aceste ore, ar trebui să se retraga în spații în care există aer condiționat. Poarta haine cât mai lejere! Pentru a evita supraîncălzirea, este bine să purtăm haine din materiale naturale, confortabile ți cât mai largi. Fă dușuri cu apă călduță căt mai des. În cazul unui corp supraîncălzit, contactul cu apa rece poate duce la instalarea șocului termic. Efectul de răcorire se va produce însă mai repede decât dacă face băi călduțe.