Este sau nu periculos să stai în fața cuptorului cu microunde. Iată ce spun oamenii de știință!

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
31/10/2019, 09:33
Este sau nu periculos să stai în fața cuptorului cu microunde. Iată ce spun oamenii de știință! GALERIE FOTO
Cuptorul cu microunde poate fi periculos dacă este deteriorat. Sursa foto - facebook

Este sau nu periculos să stai în fața cuptorului cu microunde. Aceasta este întrebartea la care au încercat să răspundă mai mulți specialiști în domeniu. Oamenii de știință au făcut mai multe experimente pentru a se convinge dacă acest aparat poate să aibă efecte dramatice asupra vieții omului. Se știe deja că mâncarea pe care alegem să o încălzim la acest tip de cuptor are câteva probleme.

Este sau nu periculos să stai în fața cuptorului cu microunde

Astfel, producatorii de cuptoare cu microunde sustin ca aceste aparate protejeaza nutrientii din hrana, dar conform oamenilor care au testat acest fapt, textura si gustul își pierd în mod dramatic din valori. Specialiștii spun la unison că alimentele scoase dintr-un astfel de cuptor capata un gust usor „sintetic”, iar mirosul imbietor pe care il aveau cand abia fusesera gatite parca dispare prin minune. Mai mult, conform Care2, o parte destul de mare dintre nutrieti dispare.

Cu toate acestea, sursa citată spune că asta nu inseamna ca daca incalzesti din cand in cand ceva la cuptorul cu microunde te vei imbolnavi, doar că exista într-adevăr un pericol in cazul in care iti gatesti marea majoritate a mancarii in acest fel. Trebuie să știți că în 1999, un studiu scandinavian privind sparanghelul gatit astfel arata ca multe din vitamine se pierd. Alte studii au aratat ca 60 de secunde de incalzire a usturoiului la cuptorul cu microunde sunt de ajuns pentru a inactiva principalul component din planta, care lupta cu cancerul.

Iată ce spun oamenii de știință!

Din moment ce chiar simpla incalzire a alimentelor presupune degradarea acestora, nici nu se pune problema de a gati in acest fel. Se recomandă, în mod evident, consumul fructelor si legumelor cat mai proaspete cu putinta, crude daca se poate, iar daca vrei sa le gatesti intr-un fel, alege fierberea sau plita. Dar ce au decis specialiștii în privința pericolului la care ne expunem dacă stăm în fața cuptorului?

Conform ultimelor cercetări, atât timp cât cuptorul nu este deteriorat, adică pereții sau ușa crăpate, nu ne expunem deloc microundelor și pericolul este redus spre zero. În caz contrar, lucrurile ar putea să se complice. Așadar, orice aparat stricat trebuie reparat sau aruncat.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×