Epidemie de gripă, în România! Ministerul Sănătății prezintă primele măsuri

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
30/01/2019, 09:34
Epidemie de gripă, în România! Ministerul Sănătății prezintă primele măsuri
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România! Ce măsuri se iau

După trei săptămâni epidemice, astăzi au ajuns la Ministerul Sănătății datele oficiale de la Institutul de Sănătate Publică. Între timp, numărul deceselor provocate de gripă, în România, a ajuns la 54 de persoane. Principala problemă, spun medicii, este faptul că oamenii nu s-au vaccinat din timp, iar în farmacii, vaccinul antigripal este de negăsit acum. Decizia asupra declarării sau nu a epidemiei de gripă în România s-a luat după ce au fost consultate cifrele din ultimele două săptămâni.

UPDATE 10.04: Ministrul Sănătății a făpcut anunțul oficial, miercuri dimineață! Vă prezentăm declarația Sorinei Pintea: ”Deși aseară aveam o parte din datele transmise de INSP, acestea nu au fost concludente și am refăcut aceste raportări. Putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână epidemică, deci ne confruntăm cu o situație emidemică. de la începutul sezonului, au fost înregistrate 54 de decese confirmate cauzate de gripă. S-au înregistrat mai devreme, față de celelalte sezoane. Din fericire, această gripă e datoată unuei tulpini care are forma ușoare și medii. Obiectivul Ministerului Sănătății este de reducere a cazurilor.”

Așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, românii s-au lăsat influențați de campaniile anti-vaccinare, iar asta i-a făcut să renunțe la a se imuniza. În plus, autoritățile au omis să organizeze o campanie de informare timpurie, prin care românii să afle despre toate pericolele la care se supun, dacă nu se vaccinează. În cursul dimineții de miercuri, însă, s-a stabilit declararea epidemiei de gripă în România! Deocamdată, informația este confirmată doar pe surse, potrivit stiripesurse.ro.

Ministerul Sănătății a analizat toate datele centralizate de Institutul de Sănătate Publică
Ministerul Sănătății a analizat toate datele centralizate de Institutul de Sănătate Publică

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România! Ce măsuri ia Guvernul

De la apariția primelor cazuri de gripă în România, autoritățile au luat în calcul diverse metode de combatere, dar acum au ajuns la ultima soluție, declararea epidemiei. Ministerul Sănătății a făcut mai multe recomandări pentru populație, în vederea evitării îmbolnăvirii și a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuşe/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
  • Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

Ce înseamnă declararea epidei de gripă în România?

Declararea epidemiei de gripă va duce la mai multe măsuri. Ministerul Sănătății ar trebui să interzică  accesul vizitatorilor în anumite secții de spital, să închidă școlile și instituțiile care prezintă risc ridicatDe asemenea se vor lua măsuri speciale de împiedicare a răspândirii virusului. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recomandat populației să se vaccineze antigripal, să respecte măsurile igienico-sanitare și să evite aglomerațiile. Părinții care au copii bolnavi trebuie să îi țină în casă. În cazurile extreme se poate ajunge până la intrarea spitalelor în carantină, interzicerea adunărilor publice și a călătoriilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×