Elena Udrea, victorie uriașă la ICCJ! Dosarul Gala Bute ar putea fi reluat de la zero!

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
16/10/2019, 12:42
Elena Udrea, victorie uriașă la ICCJ! Dosarul Gala Bute ar putea fi reluat de la zero!GALERIE FOTO
Elena Udrea ar putea avea parte de o rejucare a dosarului în care a fost condamnată. Sursa foto - facebook

Elena Udrea a obținut o victorie uriașă la ICCJ! Instanța supremă a admis cererea formulată de fostul ministru al Turismului pentru sesizarea Curții Consituționale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de procedură penală. Totul s-a petrecut în cadrul unei căi extraordinare de atac prin care Udrea nu a ezitat și a solicitat rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”, în care avea o condamnare de 6 ani închisoare.

Elena Udrea, victorie uriașă la ICCJ!

„Admite, în parte, cererea formulată de recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Trebuie să știți că Art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală prevede: „Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente (…); 7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; 8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; (…) 11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege”.

Elena Udrea, victorie uriașă la ICCJ! Elena Udrea
Elena Udrea a fost plecată în Costa Rica. Sursa foto – facebook

Dosarul Galei Bute ar putea fi reluat de la zero!

De remarcat că Elena Udrea a depus şi o contestaţie în anulare, însă procesul a fost suspendat după ce judecătorii au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene. Vă readucem aminte că Elena Udrea a fost condamnată în iunie 2018 la 6 ani de închisoare

Fostul ministru al Turismului a fost acuzată în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Aceasta a fugit în Costa Rica înainte de pronunţarea sentinţei, dar a ales să revină, în cele din urmă, în țară după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepsei în cazul ei

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×