Educația sexuală poate deveni obligatorie în școlile din România! Legea a fost adoptată în Camera Deputaților

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 15:20
Educația sexuală poate deveni obligatorie în școlile din România! Legea a fost adoptată în Camera Deputaților
Legea care prevede obligativitatea introducerii educației sexuale în școli, adoptată în Camera Deputaților. Sursa foto: adevarul.ro

În ultimii ani, peste 70 de ONG-uri din întreaga țară au insistat asupra importanței introducerii educației sexuale în școli, în contextul în care tot mai mulți elevi încep să întrețină astfel de raporturi încă de la vârste fragede. Ei bine, demersul lor prinde contur, pentru că miercuri a fost adoptat în Camera Deputaților un proiect de lege care prevede, printre altele și obligativitatea predării unei astfel de discipline.

Legea care prevede obligativitatea educației sexuale a fost adoptată în Camera Deputaților

Potrivit inițiatorului acestui act normativ, educația sexuală are menirea de a preveni contactarea bolilor sexuale, dar și a numărului de cazuri de minore care rămân însărcinate, tot mai frecvente în ultima vreme. Totodată, unitățile de învățământ din România vor avea obligația de a organiza, cel puțin semestrial, programe pentru viață și sănătate, cu scopul de a-i pregăti pe cei mici, dezvoltându-le atât capacitățile psiho-emoţionale, cât și competenţele sociale şi interpersonale.

Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, se arată în legea adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Inițiatorii proiectului precizează că România se confruntă cu situații dificile din cauza lipsei educației sexuale

Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligaţia corelativă de a derula în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, mai notează inițiatorii proiectului legislativ în expunerea de motive.

De asemenea, aceștia invocă numeroasele situații dificile cu care țara noastră se confruntă din pricina lipsei educației sexuale și pentru sănătate în rândul elevilor,  în contextul în care  rata avorturilor cât și cea a sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au înregistrat creșteri alarmante în ultimii.

Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populaţiei României, sistemul public şi societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluţiiile optime pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale: Rata ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim.

Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini) 10,6% din tinerele minore sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârsta cuprinsă intre 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7547 au ales sa întrerupă sarcina”, se arată în proiectul de lege care are nevoie de promulgarea președintelui Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×