Eclipsă de Soare pe 26 decembrie! Fenomenul care are loc în a doua zi de Crăciun

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
25/12/2019, 15:42
Eclipsă de Soare pe 26 decembrie! Fenomenul care are loc în a doua zi de Crăciun
Eclipsă de Soare pe 26 decembrie 2019, în a doua zi de Crăciun. Sursa foto: captură Youtube National Geographic

O eclipsă de soare va avea loc în România, pe 26 decembrie, chiar în a doua zi de Crăciun. Este vorba despre o eclipsă inelară care, din nefericire, nu se va putea vedea din țara noastră.

Eclipsă de Soare pe 26 decembrie. Nu va fi vizibilă din țara noastră

Fenomenul va putea fi urmărit în Orientul Mijlociu, acolo de unde va începe eclipsa. Țările din care se va vedea cel mai bine sunt Emiratele Arabe Unite, Sultanatul Oman și Qatar, iar apoi eclipsa se va muta spre Oceanul Indian, India, Sri Lanka, urmând ca apoi să fie văzută din Malaezia și Singapore.

Eclipsa se va încheia în Oceanul Pacific, în insula Guam. Fenomenil va dura aproximativ 3 minute și 40 de secunde. Faza maximă se va înregistra în Marea Chinei de Est.

Eclipsa inelară, un fenomen foarte rar. Următoarea vizibilă din țara noastră, pe 21 iunie 2020

Eclipsa se produce atunci când Luna se interpune între Soare și Pământ în aceeași linie, suficient încât să acopere preț de câteva minute astrul care ne luminează zilele.

Eclipsa inelară se produce atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact ca planeta noastră, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât al Soarelui.

În cazul unei eclipse inelare, se poate vedea doar o parte din astru, marginea acestuia, ca un inel strălucitor care înconjoară luna. Eclipsele inelare se numără printre cele mai rare evenimente astronomice.

Următoarea eclipsă inelară va avea loc pe 21 iunie 2020, iar aceea va fi vizibilă și din țara noastră.

Apoi, următoarele eclipse inelare se vor produce pe 24 octombrie 2023 (nevizibilă de la noi), pe 2 octombrie 2024 (nici aceasta nu va fi vizibilă de la noi), 17 februarie 2026 (vizibilă doar din Antarctica), 26 ianuarie 2028 (vizibilă doar din America Latină) și 1 iunie 2030 (vizibilă parțial din anumite părți ale României, sud-vestice).

Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 14 decembrie 2020 și se va putea vedea din Kiribati, Polinezia, sudul statelor Chile și Argentina și parțial din vestul Zonei Antarctice Norvegiene și sud-vestul Africii.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×