Ecaterina Andronescu a renunţat la manualul unic! Este oficial

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
05/02/2019, 21:22
Ecaterina Andronescu a renunţat la manualul unic! Este oficial GALERIE FOTO
Ministerul Educatiei renunta la ”manualul unic”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, renunţă la manualul unic! Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial și vine la un an după ce fostul ministru Liviu Pop a impus ca manualele să fie elaborate şi tipărite doar la editura statului. De anul viitor, noile manuale şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie.

Potrivit ordinului publicat marţi, de manualele elevilor se va putea ocupa orice editură care îndeplineşte condiţiile, nu doar cea a statului, adică Editura Didactică şi Pedagogică. Încă de la preluarea mandatului, Ecaterina Andronescu a declarat că ideea manulului unic a fost una nefericită.

”Manualul unic” a fost plin de greșeli

Ministrul Educaţiei, care a spus încă de la preluarea mandatului că ideea manualului unic este una nefericită, ar vrea ca autorii manualelor să le scrie în funcţie de cerinţele vârstei elevilor, indiferent dacă vorbim despre edituri private sau cea a statului. Revenirea la concurenţa pe piaţa manualelor şcolare vine la un an după ce Liviu Pop a impus monopolul de stat pe editare. Manualele tipărite de Editura Didactică şi Pedagogică din subordinea Ministerului Educaţiei au fost pline de greșeli grave.

”Manualul unic” a ajuns pe bancile elevilor plin de greseli

Potrivit regulamentului publicat, marţi, în Monitorul Oficial, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie. “Organizanizarea evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar este asigurată de CNEE. În vederea evaluării proiectelor de manuale şcolare, CNEE întreprind eurmătoarele acţiuni: publică pe site-ul www.rocnee.eu lista cu disciplinele de pregătire necesară de manuale, în scopul lansării apelului pentru realizarea bazei de date cu experţi cooptaţi”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial. Câştigătorii licitaţiei vor încheia un contract cu Ministerul Educaţiei Naţionale pe o durată de patru ani. Evaluarea calităţii ştiinţifice şi a criteriilor de conformitate a conţinutului fiecărui proiect de manual şcolar va fi realizată de cinci experţi, spune sursa citată.

“În cazuri excepţionale în care la nivel naţional nu se găsesc cinci experţi, evaluarea calităţii ştiinţifice şi didactice a conţinututlui proiectului de manual şcolar se poate realiza şi cu minim trei experţi cooptaţi”, spune documentul. Conform regulamentului, identitatea membrilor comisiei de evaluare şi experţilor cooptaţi este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanţelor de judecată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×