DIICOT a venit cu noi detalii în cazul fraudei cu diplomele de la Spiru Haret. Astfel, faptele au început din 2012, când conducerea universității ar fi facilitat obținerea de diplome și promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux sau chiar bidoane de 5 litri de vin, arată Mediafax.
Din referatul procurorilor DIICOT aflăm că „vasta activitate infracțională” din cadrul instituției era condusă de unul din cei șase prorectori ai universității, Eduard Ionescu. Acesta a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.
La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute şi câteva mii de euro, dar şi telefoane sau ceasuri de lux. Mai mult, în maşina prorectorului ajungeau, prin „portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L”, arată procurorii DIICOT.
Stenogramele din dosarul „Spiru Haret”
Potrivit unei convorbiri telefonice preluată de DIICOT, tatăl unuia dintre proaspeții licențiați spune că: „… iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plăteşte mai plăteşte încă 1.500 de euro, bani pe care……. Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?”
Ancheta procurorilor arată că aceste practici datau încă din 2012 și unii dintre viitorii licențiați nici măcar nu treceau pe la cursuri și nici nu au participat la susținerea examenului la vreuna dintre materii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
De asemenea, studenții beneficiau din partea prorectorului și de procurarea și întocmirea lucrărilor de licență sau disertație. Documentele erau furnizate pe e-mail, cu câteva zile înainte de susținerea lucrării în fața unei comisii de specialitate a Universității Spiru Haret.
La Spiru Haret studenții erau aşezaţi în anumite locuri prestabilite în timpul examenului de licență
În ceea ce privește proba scrisă din examenul de licență, grilele cu răspunsuri la întrebări ajungeau în posesia candidaților. Aceștia le memorau pe de rost sau le salvau pe telefon și după aceea copiau în timpul examenului, fără să fie împiedicați de supraveghetori. Ba dimpotrivă, aceștia erau acuzați în locuri prestabilite pentru a scăpa de probleme.
Unul dintre studenți a luat chiar și o notă de 9.20 după ce a fost ajutat chiar de către supraveghetor:
„Obţinerea de către student a unui rezultat favorabil s-a datorat intervenţiei evidente din partea prorectorului USH, care şi-a traficat influenţa pe care o deţinea atât faţă de supraveghetorii de la proba scrisă a licenţei cât asupra cadrului didactic coordonator, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile specifice, respectiv de a îndeplini acte contrare acestor îndatoriri legale legate de modalitatea de organizare şi desfăşurare a probelor sesiunii de licenţă”, scrie în referatul procurorilor.
Prorectorul Universităţii „Spiru Haret” a fost reţinut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziţii, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reţinute de oamenii legii, conform oficialilor Direcţiei Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată.