Dosarul Colectiv. Judecătorii au amânat pronunţarea. Procurorii au cerut pedepse maxime pentru fostul primar Piedone, patronii clubului și pompieri

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 11:16
Dosarul Colectiv. Judecătorii au amânat pronunţarea. Procurorii au cerut pedepse maxime pentru fostul primar Piedone, patronii clubului și pompieri
Dosarul de la Colectiv își așteaptă astăzi prima sentință. Sursa foto: digi24.ro

Procesul în dosarul ce vizează incediul de la Colectiv, tragedie care a provocat moartea a peste 60 de tineri care nu voiau decât să se distreze alături de trupa favorită, se apropie încet, dar sigur de final. În urmă cu o săptămână a avut loc ultima ședință de judecată, astfel că instanța trebuie să dea astăzi prima sentință în acest caz care a cutremurat și revoltat întreaga opinie publică din țara noastră.

UPDATE: O nouă amânare în dosarul Colectiv. Procesul se reia luni, 16 decembrie, când este așteptată și sentința magistraților Tribunalului București.

Astăzi aflăm primul verdict în dosarul Colectiv

După patru ani de așteptare, vom afla în sfârșit cine trebuie să plătească pentru cumplitul eveniment din noaptea de 30 octombrie 2015. Printre cei implicați în acest dosar se numără și Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, care și-ar putea petrece următorii 15 ani după gratii, dacă judecătorii vor da curs solicitării procurorilor.

Aceștia au cerut instanței pedepse maxime și pentru patronii clubului de noapte ce funcționa într-o fostă fabrică din Capitală până să fie mistuit de flăcări din cauza artificiilor aprinse în timpul concertului unei trupe rock, Goodbye to Gravity. În aceeași situație se află și pompierii ISU care au „închis ochii” la neregulile din Colectiv, încălcând grav legile care reglementează activitatea în domeniu.

Pompierii implicați în acest dosar riscă să primească 14 ani de închisoare

Mai concret, cei doi pompieri, Radu Antonina și Petrică George Matei, pe numele lor, riscă să primească 14 ani de închisoare cu executare, în cazul în care vor fi găsiți vinovați pentru abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, angajații ISU ar fi ignorat cu bună ștință abaterile constatate în timpul verificărilor din clubul de noapte, devenind astfel autorii morali ai tragediei. Deși clubul funcționa fără aviz/ autorizație de securitate la incendiu, pompierii nu au întocmit niciun act de control și nu au luat măsurile care se impuneau, precizează anchetatorii.

Mai mult, în aceeaşi calitate şi cu bună ştiinţă, cei doi inculpaţi, fiind în timpul serviciului şi contrar atribuţiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu”, se arată în dosarul întocmit de procurorii care instrumentează acest caz.

Și Cristian Popescu Piedone riscă să ajungă după gratii. Poate primi până la 15 ani de închisoare

În ceea ce îl privește pe fostul primar al Sectorului 4 din București, acesta riscă să-și petreacă următorii 15 ani în spatele gratiilor, în cazul în care va fi găsit vinovat de abuz în serviciu. Aceeași soartă îi așteaptă și pe funcționarii săi, pe motiv că au permis funcționarea clubului Colectiv, în ciuda neregulilor semnalate.

Potrivit procurorilor DNA, Piedone ar fi „eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”.

De cealaltă parte, toți acuzații s-au declarat nevinovați și au cerut achitarea. Trebuie spus că sentințe așteptate astăzi nu sunt definitive. Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanța i-ar putea obliga pe inculpați la plata a sute de milioane de euro constând în daune morale solicitate de părinții celor care și-au pierdut viața în incendiu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×