Dosarul Colectiv: Procurorii cer pedeapsa maximă pentru angajaţii ISU care ar fi ignorat neregulile din club

Dosarul Colectiv: Procurorii cer pedeapsa maximă pentru angajaţii ISU care ar fi ignorat neregulile din club
Pompierii puși sub acuzare în dosarul Colectiv ar putea primi pedeapsa maximă. Sursa foto: psnews.ro

Procesul în dosarul incediului de la Colectiv, care a provocat moartea a peste 60 de tineri veniți pentru a lua parte la concertul trupei favorite, se apropie încet, dar sigur de final. După ce au solicitat instanței pedeapsa maximă pentru Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, procurorii DNA vor ca angajații ISU care au „închis ochii” la neregulile din clubul de noapte să aibă parte de aceeași soartă.

Pompierii ISU implicați în dosarul Colectiv ar putea primi 14 ani de închisoare

În aceste condiții, pompierii Radu Antonina și Petrică George Matei ar putea petrece următorii 14 ani după gratii, în cazul în care vor fi găsiți vinovați pentru abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu, infracțiuni de care sunt acuzați. Mai concret, cei doi ar fi ignorat cu bună știință abaterile constatate în timpul verificărilor de la Colectiv, fiind considerați, practic, autorii morali ai cumplitei tragedii. Deși clubul funcționa fără aviz/ autorizație de securitate la incendiu, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență București nu au întocmit niciun act de control și nu au luat măsurile care se impuneau conform actelor normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, în aceeaşi calitate şi cu bună ştiinţă, cei doi inculpaţi, fiind în timpul serviciului şi contrar atribuţiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu„, se arată în dosarul întocmit de procurorii care instrumentează acest caz.

Procurorii DNA au cerut pedepse grele pentru Piedone și funcționarii săi

La termenul de luni, 25 noiembrie, procurorii DNA au solicitat instanței pedepse cât se poate de aspre pentru Cristian Popescu Piedone și funcționarii săi, considerați responsabili pentru incendiul care a curmat viețile a peste 60 de tineri. Concret, fostul primar al Sectorului 4 ar putea primi 15 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, Piedone ar fi „eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”, se arată în rechizitoriu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×