Cel mai puternic om de pe Planetă, Donald Trump a oferit o reacție dură după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani! Președintele Statelor Unite ale Americii l-a numit pe acesta „fiu de cățea” în cadrul unui miting electoral la Milwaukee.
Donald Trump, reacție dură după uciderea lui Soleimani!
Trump a ținut să transmită că în acest moment există „mulţi tineri bărbaţi şi femei care umblă fără mâini şi fără picioare” din cauza lui Soleimani. ”Sunt persoane care nu au picioare şi braţe în prezent din cauza acestui fiu de căţea”, a spus Trump.
Președintele SUA nu s-a oprit aici și a adăugat că acesta ”ar fi trebuit să fie ucis încă în urmă cu 20 de ani”.
„Un fiu de cățea”
De remarcat că Donald Trump este constrâns în acest moment să-şi justifice ordinul dat pentru uciderea generalului iranian după ce criticii săi au pus sub semnul întrebării natura ‘iminentă’ a ameninţării la adresa intereselor americane, invocată de preşedintele SUA.
De altfel, Senatul american, majoritar republican, ar putea adopta săptămâna viitoare o rezoluţie vizând să limiteze puterea lui Donald Trump de a lansa operaţiuni militare împotriva Iranului, cu ajutorul unor senatori republicani, a anunţat iniţiatorul democrat al textului Tim Kain.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
”Dispunem de-acum de o majoritate, colegi democraţi şi republicani, care va apăra cu forţă principiul potrivt căruia nu trebuie să pornim la război fără un vot al Congresului”, a anunţat senatorul democrat Tim Kaine.
Acest vot ar putea avea loc săptămâna viitoare, a mai anunţat el, în pofida faptului că rămâne de stabilit o dată în acest sens, într-un Senat care va fi ocupat atunci cu procesul istoric de destituire al preşedintelui american.
O adoptare a rezoluţiei în Camera superioară ar fi considerată o lovitură aplicată lui Donald Trump, întrucât Senatul este controlat de Partidul său Republican (53-47). Însă locatarul Casei Albe s-ar opune rezoluţiei prin veto. Înainte de a ajunge pe biroul său, textul este necesar să fie aprobat de Camera reprezentanţilor, majoritar democrată.
Camera inferioară a adoptat de altfel o rezoluţie similară, săptămâna trecută, cu 224 la 194 de voturi, însă, spre deosebire de cea a Senatului, aceasta nu are valoare constrângătoare.
Democraţii şi-au exprimat în mod deschis îngrijorarea faţă de nivelul tensiunilor după un atac american cu dronă în care a fost asasinat puternicul general iranian Qassem Soleimani la 3 ianuarie, la Bagdad, urmat de o ripostă iraniană cu rachete asupra unor baze folosite de armata americană în Irak.
Patru senatori republicani care vor să apere puterea Congresului în faţa Casei Albe s-au raliat rezoluţiei lui Tim Kaine, şi anume Rand Paul, Mike Lee, Todd Young şi Susan Collins. Astfel, rezoluţia ar întruni 51 de voturi.
Însă acest lucru nu prevesteşte o alianţă cu democraţii în procesul destituirii lui Trump, în contextul în care republicanii îl susţin larg pe locatarul Casei Albe în acest dosar.
Textul prezentat de Tim Kaine permite o contracarare a ”politicii externe impusive, eratice, egoiste şi adesea iresponsable” a lui Donald trump, a denunţat liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.
Senatorul republican Mitt Romney, adesea foarte criticat de Trump, a anunţat de această dată că se opune textului, pentru a ”nu-l lega de mâini pe preşedinte” în faţa Iranului.