Donald Trump vrea să reformeze NATO, astfel încât să includă și țări din Orientul Mijlociu. Ce nume ar urma să primească alianța militară

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
13/01/2020, 18:56
Donald Trump vrea să reformeze NATO, astfel încât să includă și țări din Orientul Mijlociu. Ce nume ar urma să primească alianța militară
Donald Trump cere reforma NATO *foto: hepta.ro

În plină tensiune în Orientul Mijlociu din pricina confruntării cu Iranul, Donald Trump a prezentat o idee pentru a revitaliza NATO, atât prin primirea de noi membri, dar și prin redenumirea blocului militar, arată cei de la Euronews.

Astfel, liderul de la Casa Albă are de gând să propună statelor membre să primească în Alianța Nord-Atlantică mai multe state aliate din Orientul Mijlociu. De asemenea, la numele Alianței ar trebui să se adauge și abrevierea „ME”, care vine de la „Middle East” (eng. „Orientul Mijlociu”).

Donald Trump vrea să reformeze NATO cu țările din Orientul Mijlociu

„Cred că NATO ar trebui să fie lărgită şi că trebuie să includem Orientul Mijlociu. Absolut”, a declarat preşedintele american. „Şi ne putem întoarce acasă, în mare parte, şi folosi NATO la faţa locului”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Și numele noii organizații l-a încântat pe Trump. „NATO şi adaugi apoi «ME» – pentru Orientul Mijlociu”, a declarat preşedintele Statelor Unite. „Ce nume frumos! Mă pricep la nume, nu?”, s-a mai felicitat liderul de la Casa Albă.

El a mai oferit ca exemplu de abrevieri reușite și “USCMA”, sigla engleză a acordului de liber-schimb cu Canada şi Mexic care va trebui să înlocuiască NAFTA. „USMCA. Precum cântecul YMCA”, s-a amuzat Trump.

Trump a cerut NATO mai multă implicare în Orientul Mijlociu

Pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, Trump a spus că este necesar ca Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic ”să se implice mai mult” în Orientul Mijlociu, unde prezenţa americană este controversată.

Potrivit lui Trump, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost ”foarte entuziasmat” de această idee. Purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a anunţat ulterior că au început discuţii în vederea unei consolidări a trupelor NATO în Orientul Mijlociu.

„O delegaţie NATO se află la Departamentul de Stat pentru a discuta un rol sporit al Alinaţei Nord-Atlantice în Irak, potrivit dorineţi preşedintelui în vederea unei mai bune împărţiri a poverii, în toate eforturile noastre de apărare colectivă”, a anunțat Morgan Ortagus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×