Doliu în Oman! Sultanul Qaboos a murit după 50 de ani de domnie! Era cel mai longeviv conducător din lumea arabă

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 12:31
Doliu în Oman! Sultanul Qaboos a murit după 50 de ani de domnie! Era cel mai longeviv conducător din lumea arabă
Doliu în Oman după decesul sultanului Qaboos *foto: hepta.ro

Qaboos bin Said al-Said, Sultanul Omanului, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani. Acesta domnise de 50 de ani și devenise cel mai longeviv conducător din lumea arabă.

El devenise unul dintre puținii oameni care au putut să medieze între SUA și Iran și a avut o contribuție importantă la parafarea acordului nuclear din 2015, cel din care administrația Trump s-a retras însă în urmă cu doi ani. Qaboos nu avea copii iar succesorul său a fost desemnat vărul său, Haitham bin Tariq al-Said, arată BBC.

Doliu în Oman, după decesul sultanului Qaboos

”Cu adâncă tristeţe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la Dumnezeu vineri seara”, a anunțat agenţia de presă oficială din Oman. Luna trecută, Qaboos revenise în Oman după un tratament în Belgia. Asta întrucât sultanul era bolnav de cancer, cel mai probabil la colon.

Sultanul era necăsătorit, nu avea copii și nu a numit în mod oficial un succesor. Sâmbătă dimineața, vărul sultanului, Haitham bin Tariq al-Said, a depus jurământul în calitate de nou suveran al Omanului, potrivit guvernului de la Muscat. De asemenea, a fost declarată stare de doliu oficial pentru trei zile.

Qaboos avea 29 de ani când a preluat puterea în 1970. Susținut de Occident și cu ajutorul Marii Britanii, sultanul a organizat o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, împotriva tatălui său, Said bin Taimur. Said era cunoscut drept un lider izolat și ultra-conservator. El a interzis în Oman mai multe lucruri, precum ascultatul la radio și purtarea ochelarilor de soare. De asemenea, el decidea cine se putea căsători, persoanele care primeau educație, precum și cele care aveau voie să părăsească țara.

Qaboos s-a bazat pe bogăția resurselor de petrol ale Omanului pentru a pune țara pe drumul spre dezvoltare și prosperitate, în condițiile în care în 1970 țara sa avea numai 10 kilometri de drumuri asfaltate și doar trei școli. Sultanul Omanului, deținea în același timp funcțiile de prim ministru, comandant suprem al forțelor armate, ministru al Apărării, al Finanțelor și al Politicilor Externe.

Doliu în Oman după decesul sultanului Qaboos
Doliu în Oman după decesul sultanului Qaboos *foto: hepta.ro

Sultanul Omanului a fost căsătorit pentru scurt timp cu verișoara sa

Sultanul Qaboos era descris ca un personaj care se bucura de o largă popularitate. Era, însă, și un monarh absolut, care a redus la tăcere toate vocile opozanților din Oman. El a avut parte de un moment sensibil în perioada Primăverii Arabe, când în 2011 populația a ieșit în stradă pentru a cere reforme împotriva corupției și locuri noi de muncă. Sultanul a reușit atunci să detensioneze situația după ce a demis mai mulți miniștri.

Interesant este că sultanul Qaboos bin Said a fost o singură dată căsătorit, în 1976, cu verișoara sa, Sayyidah Nawwal bint Tariq, de care a divorțat însă la scurt timp, în 1979. Cei doi nu au avut copii, iar sultanul nu s-a mai recăsătorit.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×