Doliu în teatrul românesc! Florina Luncan a murit chiar înainte de aniversarea sa. Ce s-a întâmplat

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
11/03/2019, 22:35
Doliu în teatrul românesc! Florina Luncan a murit chiar înainte de aniversarea sa. Ce s-a întâmplat GALERIE FOTO
Doliu în teatrul românesc! Florin Luncan a murit chiar înainte de aniversarea sa. Ce s-a întâmplat

Cunoscuta și îndrăgita actriță Florina Luican s-a stins din viață, la doar câteva zile înainte de a împlini vârsta de 74 de ani. Sfâșietoarea veste a fost dată de UNITER. Una dintre stelele teatrului românesc a profesat vreme de 44 de ani la Teatrul ”Ion Creangă” și a avut numeroase roluri celebre de-a lungul vremii. Pe scena teatrului a ajuns la cinci ani de la absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1968, acolo unde a trecut prin toate etapele vieții și unde a simțit ce înseamnă gloria.

Doliu în teatrul românesc! Florina Luncan a murit la doar câteva zile înainte de aniversarea sa

Florina Luican s-a născut pe 27.03.1946, de ”Ziua Mondială a Teatrului”, în București. A fost fiica renumitului cântăreț de muzică bisericească și populară Ion Luican. A fost angajată ca actriță a Teatrului de Copii ”Ion Creangă” din București, în 1974, unde a excelat jucând timp de 17 ani rolul ”Albei ca Zăpada”. A debutat cu filmul ”Un Surâs în plină Vară”, în regia lui Geo Saizescu în 1963.

Au urmat:„La Portile Pamantului” in 1966, „Filip cel bun” in regia lui Dan Pita in 1975, „Un Om in Loden” in regia lui Nicolae Margineanu in 1978, „Intoarcerea lui Voda Lapusneanu” in regia Malvinei Ursianu in 1979, „Lumina palida a Durerii” in regia lui Iulian Mihu in 1980, ”Întoarcerea Vlașinilor”, în 1983, ”Lumina la Etajul 10”, în regia Malvinei Ursianu și, în special, în rolul principal în ”Adela”, după romanul cu același nume, de Garabet Ibrăileanu, în regia lui Mircea Veroiu, în 1985.

Doliu în teatrul românesc! Florin Luncan a murit chiar înainte de aniversarea sa. Ce s-a întâmplat
Florina Luica a murit cu doar câteva zile înainte de aniversarea sa

Florin Luncan a petrecut 40 de ani în teatru

Din 40 de ani petrecuți în Teatrul Ion Creangă, câteva dintre rolurile care au consacrat-o și prin care va rămâne veșnic în amintirea oamenilor sunt: Albă ca Zăpada în „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, după Fraţii Grimm, în regia Ileanei Cîrstea (1979), Zâna din Ţara Minunilor în „Pinocchio”, după Carlo Collodi, regia Cornel Todea (2003), Mama vitregă în „Cenuşăreasa”, după Charles Perrault, regia Ion Lucian (1984) sau Mama în „Matilda”, după Roald Dahl, regia Thomas de Mallet Burges (1993).

În ultimii ani, actrița a făcut parte din echipa de actori-coordonatori din cadrul proiectului Clubului Micului Actor, acolo unde a făcut cursuri de teatru pentru copii, inspirând micuții câtre o carieră în lumea poveștilor și a minunilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×