Doliu în muzica românească! A murit Dan Andrei Aldea, fost lider al trupei Sfinx în anii 70. Acesta era născut pe 9 martie 1950 în București. Avea să se stabilească din 1981 în Occident.
UPDATE, ora 17:15: Teo Boar, solistul și chitaristul trupei Pacifica, a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat al soției celui supranumit „Sfinxul”. Potrivit Danei Aldea, marele interpret a trecut în neființă în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Călărași, după ce a suferit un stop cardio-respirator în somn.
Totodată, partenera de viață a lui Dan Andrei Aldea anunță că muzicianul și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a fi încinerat atunci când „va fi să fie”. Înainte, însă, trupul său neînsuflețit va trebui adus la București, iar procedurile vor mai dura preț de câteva zile.
„Dragii mei, sunt Dana Andrei-Aldea, soția lui Dan. Vă dau o veste tragică, dureroasă, șocantă pentru noi, familia și prietenii apropiați? Dan Andrei-Aldea s-a prăpădit în noaptea de vineri spre sâmbătă. A făcut stop cardiac în somn. Nu mai e, începând cu 18 ianuarie 2020? Este, pentru că eu îl voi căra după mine peste tot.
Abia pot să respir. Vă spun deocamdată că procedurile de înregistrare a decesului sunt complicate, pentru că noi nu avem domiciliul în județul Călărași. Îl preluăm din Călărași cel mai probabil marți și îl transportăm la București. Opțiunea lui a fost să fie incinerat, când va fi să fie…
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Asta, ca să pot să îl iau cu mine acasă după ce nu mai e. Textual am reprodus. Și-a dorit doar atât: când va trece în alte lumi, s-o facă pe negândite, fără să știe nici el când și cum. Dumnezeu l-a ajutat cu asta.
O să vă las aici detalii despre incinerare și locație, mâine, când voi ști cu precizie, la Călărași, când mi-l dau după autopsie. Și de îndată ce rezolv cu toate actele acolo. Aveți grijă de voi. Vă iubesc, Dana”, a transmis soția lui Dan Andrei Aldea, printr-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
Doliu în muzica românească!
A trăit mai întâi în Belgia, apoi în Germania, unde a lucrat ca muzician dedicat studioului de înregistrări. A absolvit în 1968 Liceul de muzică „George Enescu” din București, după care a fost admis în toamna aceluiași an în Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.
Aldea fusese primit în formația Sfinx de puțin timp și a fost exmatriculat pentru că nu s-a prezentat câteva luni de zile la școală, timp în care a dobândit cunoștințe de chitară. În toamna lui 1969 va susține din nou examenul de admitere și promovează în 1973 secția vioară, la clasa lui Dan Cumpăta.
A murit Dan Andrei Aldea, fost lider Sfinx
Studiază în paralel muzica clasică și muzica rock; face parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis. 1968 îl găsește pe Aldea alături de bateristul Marian Toroimac, după ce ambii părăsiseră Memphis, încercând să intre în formația Sfinx a lui Corneliu „Bibi” Ionescu.
Plecat pentru câteva luni de zile, Aldea cântă în formația lui Cornel „Muzicuță” Ionescu, Cărăbuș ’68. Aldea avea să se întoarcă în formația Sfinx cu o experiență mai bogată decât cu un an mai devreme și se impune ca lider al ei, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv.
În 1981, cu ocazia unui contract cu formația în Belgia, Dan Andrei Aldea nu mai revine în țară și cere drept de azil politic. Se va stabili la München, Germania, unde își construiește un studio de înregistrări, Dan’s Own. Se specializează pe activitățile corespunzătoare (aranjor, instrumentist de studio).
Într-un interviu acordat în 2002, Aldea a surprins prin afirmațiile sale radicale în privința Sfinx, afirmând că sfârșitul formației a fost prefigurat încă din 1972, la plecarea lui Toroimac. După turneul cu Zalmoxe, încheiat în 1979, relațiile în interiorul formației s-au răcit foarte tare, iar Nicolae Enache, singurul membru al formației mai apropiat de Aldea, a părăsit formația pentru alte proiecte.
Totuși, cu doar câteva luni înainte de ruptură, formația a oferit ascultătorilor două mini-discuri reușite, amintind de sonoritatea formației din perioada de apogeu (jumătatea șaptezecilor). Aldea a declarat în același interviu că plecarea sa din 1981 nu a fost o decizie de moment, ci o hotărâre asumată de câțiva ani.
Deși după 1989 a fost invitat în nenumărate rânduri să reînființeze formația, Aldea a refuzat de fiecare dată, conform wikipedia.