Doliu în muzica populară. Artistul Vasile Iova, găsit mort după două săptămâni în propria locuință

Dan Suta   
în Stiri mondene
24/04/2020, 16:28
Doliu în muzica populară. Artistul Vasile Iova, găsit mort după două săptămâni în propria locuință
Vasile Iova s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. Sursa foto: capturi Youtube

Este doliu în muzica populară din România. Cântărețul Vasile Iova s-a stins din viață, însă corpul neînsuflețit al acestuia a fost găsit în casă abia la două săptămâni de când s-a produs decesul.

Vasile Iova, găsit mort după două săptămâni în propria locuință

Potrivit radiotimișoara.ro, trupul artistului era deja într-o stare avansată de degradare, cel mai probabil mirosul fiind cel care i-a determinat pe vecini să sune la poliție.

Interpretul de muzică folclorică fusese găsit mort săptămâna trecută, însă data exactă a decesului este mult înainte de momentul în care corpul a fost dus la morgă.

Alți trei cântăreți de muzică populară s-au stins recent

Presa din Vest scrie abia acum despre moartea cântărețului în vârstă de 65 de ani, care a murit singur, în locuința lui.

Vasile Iova s-a născut pe 28 iunie 1954 în Râpa, zona Holod-Tinca. Primul său disc a fost scos chiar de ziua lui, în anul 1976, iar casa de producție care l-a ajutat să crească este celebra Electrorecord.

A cântat de-a lungul carierei cu legende ale muzicii populare din zona Crișana precum Florica Ungur, Maria Haiduc sau Florina Duma.

Al doilea disc al muzicianului a venit la un an după debutul său la Electrorecord și s-a intitulat „Mândru-i cântec-un Bihor”. În anul 1980 a lansat un disc dedicat satului în care s-a născut, „Râpa mea, sătuțul meu”.

În anii 90, Iova a apărut în mai multe volume literare dedicate folclorului bihorean și românesc în general, în care colegii de breaslă îl descriau pe acest artist legendar, unul dintre scriitorii căruia i  s-a destăinuit Iova fiind Sabin Bodea.

Tot în această perioadă au mai plecat dintre noi alte mari figuri ale folclorului românesc din mai multe regiuni istorice. Recent s-a stins din viață și olteanul Nelu Bălășoiu, iar moldovenii l-au pierdut pe Anton Achiței, în timp ce bănățenii au ținut și în în continuare doliu după Mircea Ardeleanu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×