Doliu în muzica internațională. A murit cântăreața de operă Jessye Norman

Doliu în muzica internațională. A murit cântăreața de operă Jessye Norman GALERIE FOTO
A murit cântăreața de operă Jessye Norman. Sursa foto: mirror.co.uk

Doliu în lumea muzicii, după ce renumita cântăreaţă americană de operă Jessye Norman a murit la vârsta de 74 de ani, după cum au informat luni New York Times şi postul de radio NPR, preluate de dpa.

A murit cântăreața de operă Jessye Norman

Metropolitan Opera House din New York a confirmat vestea morţii artistei pentru dpa. Potrivit relatărilor, artista a murit în urma unui şoc septic şi a unui colaps generalizat al organelor, ca urmare a unor complicaţii survenite după o leziune a măduvei spinării suferită în 2015.

Pe parcursul carierei sale, Norman a câştigat patru premii Grammy pentru înregistrările sale şi unul pentru întreaga carieră, pentru care a primit şi o Medalie Naţională pentru Arte. Ea a fost una dintre primele afro-americane care a făcut o carieră în lumea operei, devenind cunoscută pentru interpretările sale în lucrări semnate de Richard Wagner.

A murit cântăreața de operă Jessye Norman
A murit cântăreața de operă Jessye Norman. Sursa foto: bbc.com

Jessye Norman a avut debutul la Metropolitan Opera din New York a avut loc în 1983.

Născută pe 15 septembrie 1945 în Augusta (Georgia), într-o familie de instrumentişti, Jessye Norman a primit o bursă la Howard University din Washington, unde a studiat canto. După absolvire, în 1967, a urmat cursurile Peabody Conservatory din Baltimore şi la University of Michigan.

S-a stabilit în Europa şi a debutat în operă cu rolul Elisabeth din „Tannhäuser” al lui Richard Wagner, în 1969, la Berlin. Au urmat rolul importante în opere ca „Aida”, la Berlin şi Milano, „Les Troyens”, după Hector Berlioz, şi în „Erwartung”, după Arnold Schoenberg.

A cântat compoziţii semnate Schubert, Mahler, Wagner, Brahms şi Satie, iar în anii 1980 era recunoscută ca una dintre cele mai importante soprane din lume.

Debutul la Metropolitan Opera din New York a avut loc în 1983. Jessye Norman a cântat la învestirea preşedinţilor Ronald Reagan şi Bill Clinton şi la manifestările prilejuite de a 60-a aniversare a reginei Elizabeth II, în 1986.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×