Doliu în lumea academică. Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
03/02/2020, 19:18
Doliu în lumea academică. Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit
Profesorul Valentin Mureşan a murit. Sursa foto: adevarul.ro

Doliu în lumea academică. Valentin Mureşan, profesor la Facultatea  de Filosofie din Bucureşti, a încetat din viaţă, duminică, în urma unui stop cardio respirator. Anunţul morţii renumitului profesor a fost făcut de către unul dintre colegii săi.

Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit

Profesorul de filosofie Valentin Mureșan, în vîrstă de 68 de ani, a predat filosofie morală şi etică aplicată în cadrul Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, scrie hotnews.ro. Aici , a înfiinţat Centrul de Cercetare în Etică Aplicată.

Profesorul Valentin Mureşan a publicat de-a lungul vieţii lucrări de filosofie morală (Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare), dar şi lucrări de etică aplicată. Lucrările de etică aplicată sunt: Managementul eticii în organizaţii, 2009 şi Fericirea, datoria şi decizia etică, 2010.

Valentin Mureşan a participat la reforma din învăţământ

În plus, celebrul profesor a publicat comentarii pe marginea lucrărilor unor filosofi celebri, cum ar fi Platon, Aristotel, Kant şi Mill. Pe de altă parte, profesorul a publicat studii de management şi filosofie morală analitică. În tradiţia analitică, profesorul Valentin Mureşan a coordonat traducerea multor lucrări şi a edita numeroase volume, atât în România, cât şi în străinătate (SUS şi Japonia).

Valentin Mureșan a fost Distinguished Research Fellow al Centrului Uehiro pentru Etică Practică (Universitatea Oxford). De asemenea, profesorul a fost membru al consiliului editorial la Journal of Applied Ethics and Philosophy, universitatea din Hokkaido, Japonia.

Valentin Mureşan, între anii 1995-2001, a fost decan al Facultăţii de Filosofie, în timp ce între anii 1996 2001 a fost director expert în programele PHARE în Ministerul Educaţiei, ocupîndu-se în acelaşi timp şi de reforma din învăţământ. În ultimul timp, profesorul decedat de infarct, a fost director onorific al Centrului în Etică Aplicată, precum şi al Revistei Române de Filosofie Analitică.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×