Doliu în atletismul românesc. A murit fostul mare antrenor Ion Puică

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
28/11/2019, 12:07
Doliu în atletismul românesc. A murit fostul mare antrenor Ion Puică GALERIE FOTO
Ion Puică a încetat din viață la vârsta de 89 de ani. Sursa foto - facebook

Doliu în atletismul românesc. Din păcate, fostul mare antrenor, Ion Puică s-a stins din viață la cârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de Federaţia Română de Atletism pe site-ul său oficial. De remarcat că Ion Puică s-a născut în anul 1930, la Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Cultură Fizică din Bucureşti în 1959. A practicat atletismul la nivel de performanţă, fiind legitimat la Stadiul Român Bucureşti (1945).

Doliu în atletismul românesc

De-a lungul timpului a mai reprezentat și alte cluburi, printre care, CCA Bucureşti (1951-1952), Şantierul Ploieşti (1953), Constructorul (1954), Ştiinţa (1955), Ştiinţa Bucureşti (1956-1957), CSU Bucureşti (1958), Ştiinţa Bucureşti (1959). Ion Puică a lucrat cu antrenori care au scris istorie în ateltismul românesc ca Alexandru Ardeleanu sau Alexandru Mazilu. Puică s-a specializat în alergările de semifond şi fond, având în palmares două titluri de campion naţional.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

În calitate de tehnician, a activat la ŞSA Bucureşti, CSMS Iaşi, Olimpia Bucureşti şi, în perioada 1990-1993, în Spania. A fost antrenor al lotului naţional (1976-1988), pentru probele de semifond şi fond, printre sportivele sale numărându-se Maricica Puică, cea care, de altfel, avea să-i devină soţie, Paula Ivan şi Antoaneta Iacob, cu care a cucerit patru medalii la Jocurile Olimpice, dar şi şase medalii la Campionatele Mondiale şi tot atâtea la cele Europene.

A murit fostul mare antrenor Ion Puică

În afara atletelor menţionate le-a mai antrenat pe Doina Melinte, Violeta Beclea-Szekely, Cristieana Cojocaru, Natalia Karaiosifoglu etc. Pentru rezultatele deosebite a primit, în 1982, titlul de antrenor emerit. Vă reamintim și că soția lui, Maricica Puică a cucerit aurul olimpic (3.000 m) și bronzul (1.500 m) la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, la o vârstă considerată înaintată pentru probele de semifond, 34 de ani.

„Am avut o ofertă extraordinară de la organizatorul Maratonului de la New York, Fred Lebow, pentru a rămâne în Statele Unite. Ne-au oferit două milioane de dolari, dar ne-a fost frică și mi-am zis că ne leagă ăștia. Pe vremea mea câștigam și 2.000 – 3.000 de dolari… erau bani buni la concursuri. Ce făceam cu banii? Aduceam lucruri pentru casă, amintiri și cadouri pentru prieteni”, spunea, în trecut, Maricica Puică.

 

 

Închide ×