Doi apropiaţi ai Elenei Udrea, ridicaţi de DIICOT! Acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de 2 milioane de euro

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
15/12/2018, 18:43
Doi apropiaţi ai Elenei Udrea, ridicaţi de DIICOT! Acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de 2 milioane de euro GALERIE FOTO
Doi apropiaţi ai Elenei Udrea, ridicaţi de DIICOT! Acuze de evaziune fiscală în valoare de 2 milioane de euro

Vești proaste pentru Elena Udrea, care se află de mai bine de două luni într-o închisoare din Costa Rica! Doi dintre apropiații săi au fost ridicați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Afacerea lor a intrat în vizorul oamenilor legii, după ce nu a fost plătită o sumă colosală datorată statului din contractele obținute de firma acestora – printre acestea se numără și unele pe bani publici pentru amenajări de târguri și iluminat de Crăciun.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2013, doi suspecţi, asociaţi şi administratori în cadrul unei societăţi comerciale care avea în derulare mai multe contracte pentru amenajarea unor spaţii publice, au iniţiat şi perfectat un mecanism evazionist prin care îşi înregistrau în contabilitate facturi fiscale provenite de la firme fantomă sau de la firme controlate prin interpuşi, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Mecanismul infracţional a vizat două modalităţi de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat”, se arată într-un comunicat dat de oficialii DIICOT, relatează  Adevărul.

Doi apropiaţi ai Elenei Udrea au fost ridicaţi de DIICOT

Cei doi prieteni ai Elenei Udrea se numesc Alexandru Theodor Copaci şi Mihail Marencu. După ore bune petrecute la audieri, cei de la DIICOT au luat o măsură preventivă în cazul celor doi: i-au plasat sub control judiciar, potrivit libertatea.ro. Oamenii legii au spus că cei doi ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale de la firme fantomă sau de la societăți controlate prin interpuși. Totul a ieșit la iveală după ce s-au făcut zeci de percheziții ieri în București, Ilfov și Constanța.

“A doua modalitate consta în omisiunea înregistrării în actele contabile a veniturilor realizate, prin simularea de datorii către terţe persoane fizice sau juridice cu consecinţa scoaterii din patrimoniul societăţilor a unor fonduri băneşti în baza unui titlu simulat, fără a se declara venituri şi fără a fi supuse impozitării”, precizează DIICOT, conform sursei citată mai sus.

Alexandru Copaci este fratele lui Mircea Copaci, fost preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo și director de marketing al FC Dinamo. În plus, el este cumnatul Claudiei Copaci, fosta șefă de cabinet a lui Traian Băsescu în mandatul de președinte al acestuia. Iar asta nu e tot! Numele lui și al lui Mihail Marencu apar în circuitul banilor din dosarul “Gala Bute”, ei fiind apropiați ai Elenei Udrea.

Elena Udrea, în cadrul unei ceremonii de 1 decembrie 2016

Au adus un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Potrivit cercetărilor realizate până în acest moment, anchetatorii au stabilit un prejudiciu de peste 9,5 milioane de lei. Asta înseamnă două milioane de euro, reprezentând TVA neachitată la bugetul de stat.

“În aceste modalităţi de acţiune, societăţile comerciale aflate sub controlul membrilor grupării au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 9.500.000 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă în mod nelegal în baza unor tranzacţii fictive şi impozit pe profit, reprezentând diminuarea bazei impozabile prin înregistrarea unor cheltuieli nereale. De asemenea, din patrimoniul societăţii au fost retrase sau transferate către alte societăţi sume consistente de bani, care în fapt reprezintau venituri neimpozitate, membrii grupării sustrăgându-se de la plata impozitului pe dividende”, se mai arată în comunicatul celor de la DIICOT.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×