Discuții aprinse în prima zi a summitul NATO. Evenimentul are loc la Londra

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/12/2019, 16:56
Discuții aprinse în prima zi a summitul NATO. Evenimentul are loc la Londra
Care sunt subiectele care se vor discuta la summitul NATO de la Londra. Sursa foto: nato.int

Timp de două zile va avea loc la Londra un summit aniversar NATO,  la 7 decenii de existență a alianței militare. La eveniment ia parte și președintele României Klaus Iohannis, precum și președintele Americii Donald Trump.

Discuții aprinse la summitul NATO de la Londra

Liderul francez Emmanuel Macron şi președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au contrariat în legătură cu intervenţia Ankarei în nord-estul Siriei fără informarea celorlalţi membri NATO. Cei doi lideri s-au insultat, dar partenerii lor speră să se liniștească apele.

Donald Trump a criticat în prima zi a summit-ului NATO împărțirea „nedreaptă” a poverii financiare din Alianța Nord-Atlantică, arătând cu degetul spre Germania„Nu este corect”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă înainte de debutul summitului NATO.

„Nu este corect să se profite de NATO şi mai apoi să se profite de comerţ. Nu putem lăsa să se întâmple asta”, a completat Donald Trump, conform digi24.

La summitul de la Londra se va discuta și despre Brexit

Trump are ocazia să discute cu Jens Stoltenberg despre acest subiect, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că NATO se află în „moarte cerebrală”.

Printre subiectele care se vor dezbate la summitul NATO de la Londra se numără și Marea Britanie și decizia țării de a ieși din Uniunea Europeană.

„Brexitul va schimba relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană, dar nu şi cu NATO”, susţine Jens Stoltenberg.

„Marea Britanie a jucat un rol central de-a lungul istoriei NATO, pentru că s-a adaptat să facă faţă ameninţărilor noi şi complexe pentru securitatea noastră”, a spus Theresa May în urmă cu câteva luni într-un comunicat.

„Reuniunea din decembrie este o ocazie importantă de a discuta măsuri pe care trebuie să le luăm acum pentru a moderniza Alianţa”, a adăugat prim-ministrul britanic.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va organiza în onoarea oaspeților un dineu la Palatul Buckingham. Președintele american Donald Trump a plecat de la Washinghton pentru a lua parte la acest summit NATO, în ciuda faptului că adversarii săi democrați vor să-l destituie.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×