Digi 24, o săptămână întreagă dedicată Reginei-Mamă Elena! „Istoria se întoarce acasă”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
16/10/2019, 14:20
Digi 24, o săptămână întreagă dedicată Reginei-Mamă Elena! „Istoria se întoarce acasă” GALERIE FOTO
Regina Mamă Elena a murit la Lausanne. Sursa foto - facebook

Digi 24, o săptămână întreagă dedicată Reginei-Mamă Elena! Mai exact, este vorba despre săptămâna în curs, una în care rămăşiţele pământeşti ale mamei Regelui Mihai vor fi aduse în ţară de la Lausanne, Elveţia, şi vor fi reînhumate în incinta mănăstirii domneşti de la Curtea de Argeş. De remarcat că în seria „Regina Elena. Istoria se întoarce acasă”, postul de televiziune va difuza în fiecare zi, în jurnalele de știri, reportaje şi relatări dedicate acesteia.

Digi 24, o săptămână întreagă dedicată Reginei-Mamă Elena!

Jurnalista Elena Tănase este cea care se ocupă de materiale și care spune că a acordat o atenţie specială unor file din jurnalul Reginei-Mamă, mai puţin cunoscute. „Inclusiv povestea acestor scrieri este fascinantă. Însemnările Reginei din anii ’30 au fost ascunse de nazişti, o parte în fântâna Vilei Sparta de la Florenţa, altă parte la Vatican, iar caietele din perioada ocupaţiei sovietice a României au fost scoase în secret din ţară cu ajutorul diplomaţilor britanici”, a spus Elena Tănase

De altfel, în jurnalul său, Regina povesteşte presiunile violente ale URSS pentru desemnarea unui premier pro-comunist, în timp ce Transilvania de Nord, eliberată de Armata Română, trecuse, ca formă de şantaj, sub administraţie sovietică: „Astăzi a fost cea mai îngrozitoare zi”, scria Regina Elena la 6 martie 1945. „Au scos armata noastră din oraş. Bucureştiul se află sub controlul tancurilor şi soldaţilor lui Malinovski.

Digi 24, o săptămână întreagă dedicată Reginei-Mamă Elena! Regina Elena
Regele Mihai alături de mama lui, Regina Elena. Sursa foto – facebook

„Istoria se întoarce acasă”

Misiunile Britanică şi Americană nu mai au nimic de adăugat. Nici un sprijin oficial. Aşa că Mihai n-are de ales. Am aflat că dacă Mihai nu accepta Guvernul Groza azi, Malinovski l-ar fi arestat în această noapte şi l-ar fi dus la Moscova. Îmi îngheaţă sângele în vine”, nota Regina-Mamă Elena. Aceasta a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp in care Romania se afla sub dictatura comunista. Ea a fost inmormantata la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Toti cei care doresc sa aprinda lumanari si sa depuna flori ca omagiu fata de Regina-Mama Elena, pot sa o faca in fata Palatului Elisabeta din Bucuresti sau la Curtea de Arges, in fata Noii Catedrale Arhiepiscopale si Regale. Familia regala anunta doliu pentru zilele de 18, 19 si 20 octombrie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×