Veste teribilă pentru Laura Codruța Kovesi! Aceasta nu este eligibilă pentru funcția de procuror-şef al Parchetului European. Motivul este faptul că nu întrunește una dintre condițiile regulamentului. Kovesi nu are cel mai înalt grad profesional posibil în statul de proveniență. Care sunt condițiile pentru a funcționa în cadrul Parchetului și ce prevăd articolele din Legea 303/2004 ? Cu alte cuvinte, Kovesi nu îndeplinește condițiile de a se putea înscrie în procedura de selecție care era neceasară pentru a putea fi numită procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Art. 57(7) În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, dispozițiile alin. (1)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.(8) Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit”, arată articolul 57 din Legea 303/2004.
Laura Codruța Kovesi nu este eligibilă pentru funcția de procuror-șef
Laura Codruța Kovesi nu îndeplinește condițiile pentru funcția de Procuror-Șef European din cauza faptului că nu deține gradul profesional de PICCJ. Cu toate acestea, a fost demonstrat că aceasta știa că nu are grad. Noile modificări ale Legii Legii 303/2004, care au intrat în vigoare prin Legea 242/2018 la data de 18.10.2018 nu mai poate fi dispusă decât la parchete la care procurorii au dreptul să funcționeze.
„Art. 59 Detașarea și delegarea nu se pot face la instanțe sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul să funcționeze potrivit legii”, potrivit articolului 59. În cuprinsul hotărârii în cauză, s-a arătat și că „numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective” sau că „promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii