Dezastru în Pădurea Băneasa: “1600 de arbori tăiați, asta sună a crimă de mediu pentru București”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 19:55
Dezastru în Pădurea Băneasa: “1600 de arbori tăiați, asta sună a crimă de mediu pentru București”
Dezastru în Pădurea Băneasa, unde sunt tăieri masive de copaci foto: Faccebook/ Fundatia Eco Civica

Drujbele au ajuns și în București și fac victime în Pădurea Băneasa! Fundația Eco-Civica trage un semnal de alarmă asupra așa-ziselor lucrări de igienă la care este supusă Pădurea Băneasa!

Dezastru în Pădurea Băneasa, unde sunt tăieri masive de copaci

Fundația respectivă a mers în teren pentru a vedea cum decurg aceste lucrări de igienă aprobate pentru 24 de hectare de pădure! A găsit sute de arbori tăiați și a constatat că arborii puteziți și căzuți la pământ sunt încă în pădure, la fel ca și crengile căzute, însă au mai fost însemnați pentru tăiere nu mai puțin de 1600 de arbori perfect sănătoși!

”Sunt marcați, spre tăiere, 1600 arbori și un volum de 576 metri cubi. Ce se-ntâmplă in pădure nu prea e legal. Din sute de arbori tăiați, nu am depistat decât doi arbori uscați, in rest toți erau sănătoși tun. Răriturile și celelalte lucrări de igienă s-au făcut numai pe arbori sănâtoși.

”Coloanele de bușteni tăiați ating vreo 500 m lungime

Culmea e că arborii vechi, căzuți la pâmânt, deja putreziți de când au căzut, nu au fost extrași din pădure, crăcile căzute in mod natural erau tot in pădure. Lucrările aprobate prin Autorizație nu au făcut altceva decât o mascare a extragerii lemnului sănătos și, cum am precizat, ușor vandabil. De igienizat, întreținere nici vorbă.

Mai rău am făcut pădurii in care au rămas arbori uscați, arbori putreziți, plin de crăci căzute. Lăstarii, dați din trupul principal sau pe lângă trupul principal, erau integri și tocmai aceștia ar fi trebuit extrași. Dar lăstărișul nu este vandabil.

Am întâlnit și marcaj pe cioată al cărei arbore se prăbușise natural, de ceva timp. De ce era marcată? Pentru că in locul acelui arbore putrezit s-a extras unul sănătos. Astfel coloanele de bușteni tăiați ating vreo 500 m lungime! Ați înțeles șmecheria?

Zic că întrețin dar marchează numai lemn sănătos. 1600 de arbori tăiați, cam cât pt un parc de 25 ha, asta sună a crimă de mediu pentru un oraș poluat ca Bucureștiul. Vom informa și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor despre constatările noastre”, susține Fundația Eco-Civica pe pagina sa de Facebook.

A fost informat și Mnisterul Mediului. Corpul de control al ministrului Mediului s-a deplasat marți în pădurea Băneasa, pentru a verifica legalitatea tăierilor de copaci semnalate acolo, a anunțat, luni seara, ministrul de resort, Costel Alexe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×