Deţinuţii ieşiţi cu recursul compensatoriu, înapoi după gratii! Au comis crime

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
12/01/2019, 10:58
Deţinuţii ieşiţi cu recursul compensatoriu, înapoi după gratii! Au comis crime GALERIE FOTO
Mulți dintre deţinuţii ieşiţi cu recursul compensatoriu au ajuns înapoi după gratii. Unii dintre ei au comis crime

O statistică a Ministerului Justiţiei arată date cutremurătoare! Mulți dintre deţinuţii ieşiţi cu recursul compensatoriu au ajuns înapoi după gratii. Unii dintre ei au comis crime în perioada cât au fost repuși în libertate cu legea recursului compensatoriu. Când a fost adoptată legea, ministrul Tudorel Toader a recunoscut că nu s-a făcut un studiu de impact.

11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în toată țara în baza legii regimului compensatoriu. Statistica prezentată de vicepreşedintele PNL Florin Roman, pe baza datelor Ministerului Justiţiei, este cutremurătoare. Astfel, din cei 11.000 de deținuți, 650 dintre ei s-au întors deja după gratii, mulţi dintre ei comiţând fapte cu violenţă. “Astăzi, când vorbim, din totalul acestor persoane, 649 au revenit în penitenciar, pentru că au comis noi infracţiuni, de regulă aceleaşi infracţiuni pentru care au fost închişi”, a spus într-o conferință de presă deputatul PNL, Florin Roman.

Dintre deținuții ieșiți cu recursul compensatoriu, 188 au ajuns după gratii pentru infracțiuni cu violență, inclusiv crime

Din păcate, aproape nu este zi să nu vedem prezentat în presă un caz de viol, crimă, tâlhărie sau alte infracţiuni comise în mare parte de cei care au fost eliberaţi mai repede în baza regimului compensatoriu”, a spus  deputatul Florin Roman. El a subliniat că 188 dintre cei eliberați cu recursul compensatoriu au comis din nou infracţiuni cu violenţă. “Vorbim de crimă, tentativă de crimă, viol şi tâlhărie”, a spus parlamentarul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, recunoștea că nu a existat un studiu de impact al legii recursului compensatoriu

Deputatul a spus că a sesizat deja MAI-ul. “Am atras atenţia doamnei ministru de interne, Carmen Dan, încă din primăvara anului trecut, asupra reducerii numărului de patrule de poliţie. Din cauza lipsei lor de prezenţă pe străzi, în urma pensionărilor făcute, şi în baza valului de eliberări condiţionate pe baza legii regimului compensatoriu, siguranţa cetăţeanului este grav pusă în pericol”, a spus Florin Roman.

Deţinuţii ieșiți cu recursul compensatoriu au ajuns din nou după gratii! Nu s-a făcut un studiu de impact al legii

Florin Roman a susținut că, la nivelul judeţului Alba, numărul patrulelor de poliţie a scăzut de la 222 în 2016 la 55 în 2018. “Având în vedere că sunt 78 de unităţi administrativ-teritoriale, practic nu avem nici măcar o patrulă de poliţie pe fiecare localitate. La nivel naţional, 414 este numărul patrulelor în scădere, din care 157, aproape jumătate, sunt doar din Alba. E îngrijorător”, a susţinut deputatul.

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, somată să ia măsuri privind deficitul de personal

Procurorul general avertiza înainte de intrarea în vigoare a legii, că urmările acesteia sunt necunoscute. „Se confirmă încă o dată nevoia unui studiu de impact pentru fiecare modificare legislativă. Am vrea să ştim şi noi ce studii s-au făcut pentru a putea comenta rezultatele”, avertiza procurorul general, Augustin Lazăr, când legea a intrat în vigoare. Datele nu au existat însă, așa cum recunoștea și Tudorel Toader. „În baza acestei legi, prin adăugirea celor şase zile au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, spunea Ministrul Justiției, la adoptarea măsurii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×