Descoperire istorică. Ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tezaurul României, confiscat de ruși. Antonescu a vrut să-l revendice cu Armata!

Raluca Ogaru    Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
07/03/2019, 14:40
Descoperire istorică. Ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tezaurul României, confiscat de ruși. Antonescu a vrut să-l revendice cu Armata! GALERIE FOTO
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tezaurul României, confiscat de ruși

Un brașovean și un iranian au făcut o descoperire istorică, din care reiese ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tezaurul României, care a fost confiscat de ruși. Cei doi au găsit un dosar întocmit de mareșalul Ion Antonescu în 1941, iar din cele 200 de pagini reiese că Antonescu a vrut să revendice Tezaurul cu Armata.

Ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tezaurul României, confiscat de ruși

Dosarul din anul 1941 apare ca fiind mai mare decât cel despre care știm astăzi. „Inventarul din 1941 e ceva mai optimist decât cel despre care știam din 1916-1917”, este opinia neoficială a BNR, care precizează că „e vorba de un dosar pe care mareșalul Ion Antonescu l-a trimis, când armata română avansa, alături de nemți, în 1941, spre Moscova. Bucureștiul anticipa că nemții vor cuceri Moscova, iar Guvernul dorea să ia tezaurul înapoi de la ruși.”

Descoperirea istorică a fost făcută în momentul în care brașoveanul Attila Szocs a mers să ridice o vitrină elegantă de la un comerciant de mobilier vechi, acesta fiind iranian și căsătorit cu o româncă. În momentul în care cei doi au vrut să urce obiectul de mobilier în mașină, din interior s-a auzit un zgomot. Curioși, s-au uitat înăuntru și au găsit un document important pentru istoria României.

O filă din dosarul cu privire la Tezaurul de la Moscova
O filă din dosarul cu privire la Tezaurul de la Moscova

Antonescu a vrut să revendice Tezaurul României cu Armata

Din dosarul găsit reiese că mareșalul Ion Antonescu a vrut să revendice Tezaurul României cu Armata. Pe lângă cele 200 de pagini de documente care poartă titlul „Tezaur Moscova. BIBLIORHAPT. 17416” s-a mai găsit și un pașaport emis de Regatul României. Dosarul este de fapt un inventar pregătit pentru recuperarea aurului, bijuterii și alte obiecte de valoare depozitate de România la Moscova.

Specialiștii BNR și cei de la Ministerul Culturii au analizat documentele descoperite de cei doi cetățeni și au găsit diferențe față de cele pe care le deține BNR în acest moment, ceea ce i-a dus la concluzia că Ion Antonescu se pregătea să ceară de la ruși mai mult decât știe statul român că a dus la Moscova.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×