Declarație controversată a ministrului Sănătății: „Cazurile de autism au crescut din cauza migrației”

Theo Sutiu  
înStiri de ultima ora
27/01/2020, 20:57
Declarație controversată a ministrului Sănătății: „Cazurile de autism au crescut din cauza migrației”
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, într- conferință transmisă de Epoch Times, că migrația are legătură direct cu răspândirea în creștere a cazurilor de autism .ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, într- conferință transmisă de Epoch Times, că migrația are legătură direct cu răspândirea în creștere a cazurilor de autism. Aceasta este prima dată în istorie când un demnitar face o legătură între dezvoltarea acestei boli și plecarea românilor peste graniță.

„Lipsa afecțiunii îi afectează”

Victor Costache a subliniat faptul că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. Concret, ministrul a spus că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.

Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”.

Potrivit analizei publicată în 2019 de către Institutul Național de Sănătate Publică și citată de portalul Edupedu.ro. în România numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1147 în anul 2017. În privința autismului infantil, numărul cazurilor înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017. Pentru autismul atipic, în 2008 erau înregistrate 523 de cazuri, iar în 2017 – 544.

Ce este autismul și cum poate fi recunoscut

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic.

Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și o arie restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv. TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.

Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Nivelul de funcționare intelectuală la persoanele cu ASD este extrem de variabil, de la retard mintal sever la niveluri superioare ale coeficientului de inteligență.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×