Declarația unică 2020. ANAF, schimbare mare pentru contribuabili. Până la ce dată poți, de fapt, s-o depui

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 16:53
Declarația unică 2020. ANAF, schimbare mare pentru contribuabili. Până la ce dată poți, de fapt, s-o depui

Declarația unică este documentul care trebuie depus la ANAF dacă obții venituri din activități independente. ANAF a anunțat termenul limită pentru depunerea acestui document: 25 mai 2020. 

Declarația unică 2020. ANAF, schimbare mare pentru contribuabili. Se poate depune până pe 25 mai

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din România sau din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Deși a fost vorba despre digitalizare și despre eliminarea birocrației, ANAF a precizat că Declarația unică se depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă. De asemenea, persoanele trebuie să aibă confirmată și o confirmare de primire.

Ce obligații au persoanele care depun declarația unică

Declarația unică se completează și de persoanele fizice care nu realizează venituri și optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Astfel, declarația unică se depune până la 25 mai 2020, inclusiv de persoanele fizice care au mai multe obligații:

– declararea impozitului pe veniturile realizate din România sau din străinătate în anul 2019;
– declarărea impozitului pe venitul estimat a se realiza din România în anul 2020;
– declarărea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2020 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2019.

Cum se corectează declarația unică?

Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul celor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât arendarea.

Conform ANAF, cei care doresc să corecteze declarația unică, se poate fece din proprie inițiativă, dacă informațiile actuale nu corespund: „Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale  nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×