Sânta Maria se sărbătorește de două ori potrivit calendarului creștin ortodox. Prima sărbătoare din an dedicată Maicii Domnului este pe 15 august, iar cea de-a doua, denumită în termeni populari și Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Dacă e să ne luăm după anul bisericesc, lucrurile stau invers.
Sfânta Maria, sărbătorită pe 15 august și 8 septembrie
Și anume, prima sărbătoare potrivit cronologiei anului bisericesc (n.r.: care începe de la 1 septembrie) este Nașterea Fecioarei Maria, iar ultima mare sărbătoare din anul bisericesc este Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august, cu 15 zile înainte de încheiera ciclului de sărbători de peste an până la înnoirea calendarului.
Diferența între cele două sărbători este una evidentă. Pe 8 septembrie sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, iar pe 15 august este praznicul Adormirii Maicii Domnului. Între cele două sărbători, ca importanță, primează Adormirea Fecioarei Maria, prilej cu care se organizează cele mai multe evenimente religioase în țară.
Rugăciune către Maica Domnului
Praznicul Adormirii Maicii Domnului ne amintește de viața veșnică pe care o avem și de importanța recunoașterii păcatelor noastre pentru a le putea îndrepta cu smerenie și credință oarbă în Dumnezeu. Nu este vorba despre moartea Fecioarei Maria, ci înălțarea ei, căci Cea Pururea Fecioară dintre Sfinți nu a murit niciodată, ci s-a dus la Ceruri pentru a veghea asupra noastră, a tuturor.
Cu privire la sărbătoarea din 8 septembrie, aceasta ne amintește condiția umană a Fecioarei Maria, căci Dumnezeu a ales o fecioară care să îl nască pe unicul Său fiu, Iisus Hristos. Fecioara Maria provenea dintr-o familie de creștini, Sfinții Părinți Ioachim și Ana, care s-au rugat toată viața să poată avea un copil. Dumnezeu le-a dat-o pe Maria, care apoi a devenit cu Slava Sa, Maica lui Dumnezeu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci „nodurile” ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest „nod” (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest „nod” care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest „nod” pentru că Domnul Isus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”, este una din cele mai puternice rugăciuni pe care o poți rosti către Maica Domnului.