Dacian Cioloș cere mai multă implicare din partea Comisiei Europene în criza generată de lipsa măștilor

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 18:25
Dacian Cioloș cere mai multă implicare din partea Comisiei Europene în criza generată de lipsa măștilor
Dacian Cioloș cere mai multă implicare din partea Comisiei Europene

Dacian Cioloș avertizează asupra situației din Uniunea Europeană. Cu toate că în aceste momente țările partenere ar trebui să se ajute între ele, în plină pandemie de coronavirus senzația generală e că fiecare țară e pe cont propriu.

Cioloș cere ajutorul Comisiei Europene

În aceste condiții, Comisia Europeană ar trebui să se implice și să coordoneze mai bine situația, crede Dacian Cioloș. De exemplu, remarcă politicianul român, majoritatea țărilor din UE au blocat exportul de măști de protecție și echipamente medicale pentru a fi sigure că populația nu rămâne în criză.

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European cere implicarea Comisiei Europene.

„În legătură cu restricțiile decise de România și de alte state membre, am insistat la Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) ca CE să joace un rol real de cooronare. Pentru că statele membre reacționează în așa fel încât să blocheze exporturile și să-și protejeze stocurile pe care le au pe teritoriul lor, atunci când nu sunt sigure că vor putea să găsească astfel de instrumente și materiale când vor avea nevoie.

Eu cred că cea mai bună cale pentru a aduce mai multă încredere statelor membre este ca Comisia Europeană, comisarul pentru sănătate și alți comisari cu atribuții în această chestiune să joace un rol real de coordonare, pentru mai multă transparență a capacității pe care o avem în Europa de a asigura astfel de materiale.

Dacă vom avea această imagine clară și Comisia va juca acest rol real de coordonare, atunci statele membre vor fi capabile să-și acopere necesarul când va fi nevoie, pe baza informațiilor clare privind capacitatea Uniunii Europene de a asigura aceste instrumente sau de a le importa când va fi nevoie. Știu că România și presupun că și alte state membre caută și în afara UE furnizori de măști de protecție și alte materiale de care e nevoie în perioada asta.

Nu aș judeca un stat membru sau altul privind comportamentul lor, pentru că pot să înțeleg că situația este foarte dificilă. Am fost și eu prim-ministru și știu cât de greu este să iei decizii imediate, dar mi-e limpede că deciziile unilaterale pot asigura anumite facilități pentru un stat membru doar pe termen scurt.

Pe termen mediu, niciun stat membru nu-și poate rezolva problemele de la nivel național doar pe baza reglementărilor naționale. Chiar și pentru state membre care au decis de la început – ca Germania sau Franța – de a restricționa exportul unor materiale, foarte rapid au revenit asupra deciziilor și au înțeles că a discuta cu toți partenerii și a schimba informații la nivel UE este mai bine decât măsurile unilaterale”, a anunțat Cioloș, conform hotnews.ro.

Italia a cerut ajutorul Europei

Italia, cea mai afectată țară din UE în lupta cu coronavirus a cerut ajutorul Europei. În special, italienii au cerut echipamente de protecție și măști chirurgicale. Momentan, cei care le-au sărit în ajutor sunt chinezii. Germania a anunțat în urmă cu o lună ca va bloca exporturile de măști, pentru a fi folosite de populația germană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×