Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect… benefic! O spune un specialist!

Silviu Ghering   
în Stiri de ultima ora
28/10/2018, 04:11
Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect… benefic! O spune un specialist! GALERIE FOTO
Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect... benefic! O spune un specialist!

Cutremurul puternic din România, produs în noaptea dintre 27 și 28 octombrie, la ora 3:38, a avut și un efect… benefic! Și spune asta un specialsit în mișcări seismice, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, Mircea Radulian!

Mircea Radulian a explicat la o televiziune de știri că, la anumite intervale de timp, este „normal să apară astfel de cutremure moderate”. Care, poate incredibil la prima vedere, poate avea un efect… benefic, pentru că odată cu el se eliberează o mare cantitate din tensiunea seismică acumulată în zona Vrancea.

Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect… benefic! O spune un specialist!

„A fost un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câțiva ani. El a apărut și pe fundalul unei activități ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de așteptat. Activitatea seismică înseamnă și o acumulare și are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme”

„Cutremurele de magnitudine 4 sunt cam la intervale de o lună. În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Așa se explică și mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie”

Cutremurul puternic din România de azi-noapte a fost explicat în amănunt de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București
Cutremurul puternic din România de azi-noapte a fost explicat de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București

Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie”

„Aceste fluctuații care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea și un cutremur mare, la un moment dat”

„Nu putem spune când va veni acest cutremur mare. Zona Vrancea este o zonă activă seismic. La intervale de zeci de ani, putem avea un cutremur de magnitudine 7. Sunt și alte zone de acest gen pe glob. Trebuie să ținem cont de această particularitate a zonei în care trăim. Nu putem spune că stăm liniștiți 100 de ani fără cutremur”

Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect... benefic! O spune un specialist: directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, Mircea Radulian! Și are foarte multă dreptate”
Cutremurul puternic din România de azi-noapte a avut un efect… benefic! O spune un specialist: directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, Mircea Radulian!

„Pentru că a fost un cutremur de adâncime, el se resimte pe o suprafață mai mare”

„Aici este intersecția a trei plăci, e o zonă complicată. Mai apare un fragment, toate converg către zona Vrancea. Însă aceste plăci nu mai sunt la fel de active, însă această convergență a creat desprinderea unei plăci, care se cufundă, coboară aproape vertical. Ce e puțin ciudat, nu este încă foarte clar, este care e mecanismul care determină aceste descărcări. Avem, totuși, cutremure mari, pentru o zonă atât de mică”

„Adâncimea este relevantă din două puncte de vedere: pentru că a fost un cutremur de adâncime, el se resimte pe o suprafață mai mare, dar pentru că a fost la adâncime mare, el nu se resimte la fel de puternic ca un cutremur de suprafață”

90% dintre cutremurele din România se produc în zona Vrancea

4-5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure mai mari de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, dar, totuși, peste 5,0 grade pe scara Richter

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×